Mat är kultur. Mat är identitet. Mat är råvara och material. Mat är samvaro. Bara för att nämna något av allt som mat kan vara, mer än en måltid och energi för att hålla kroppen i gång. På matsedeln för årets stora utställning finns teman som bruk och återbruk, äta, odla, transportera och förvara. ”Mat. Mer än en måltid.” handlar om allas vår relation till mat och hur vi kan blicka in i en mer hållbar framtid, inte minst genom att lära av historien. Välkommen, det är serverat!
“MAT: Mer än en måltid” är producerad av Regionmuseet Skåne tillsammans med norska friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer och danska Den Gamle By i Århus med stöd av Nordisk kulturfond och Nordisk kulturkontakt. Utställningen är inspirerad av V&A:s “FOOD: Bigger Than The Plate “. Efter utställningsperioden på Regionmuseet Kristianstad fortsätter den vidare till våra samarbetsparter i Lillehammer och Århus.
Om artiklarna nedan: Vi bjuder på merläsning utifrån några av utställningens teman.
Läs nyheterna först, odla sedan! När du gör dina egna krukor av tidningspapper för att stoppa frön i, använder du material som du enkelt har till hands. Det riktigt fina är också att krukorna förmultnar på ett miljövänligt sätt i jorden. Vi har samlat några korta instruktionsfilmer från Youtube! Vilken dagstidning får äran att bli en krukor hemma hos dig?
Gör det själv. "Kaffetåren den bästa är." Men det är också kaffesumpen. Använd den som luftfräschare, skönhetsmedel, näring för dina blommor och mycket mer.
Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Mycket av det kastas helt i onödan. Det finns många tips och råd om hur du kan att rädda dina matrester. Vi vill tipsa lite extra om barnens recept i den årliga tävlingen "Resterkocken".
Känner du till matpyramiden? Den uppfanns 1974 av Anna-Britt Agnsäter som var chef för det konsumentägda KF:s (Kooperativa Förbundet) provkök 1946–1980. Matpyramiden skulle lära svenskarna att äta nyttigare och mer prisvärt. Matpyramiden kom också att exporteras och anpassas till flera andra länder. Anna-Britt Agnsäter står också bakom Vår kokbok, den fyrdelade måttsatsen och stektermometern.
I Sverige har vi odlat gråärter sedan medeltiden. Tills vi plötsligt fick för oss att den var omodern. Men nu tar gråärtan revansch! Missa heller inte receptet på festens nötiga tilltugg.
Matbristen var skriande under första världskriget. I Stockholm plöjer man upp en potatisåker i Vasaparken och vid Karlaplan odlas grönkål i blomsterrabatterna ...
Vad är dina skor gjorda av? Eller väska? I Danmark gör ett företag växtbaserat läder av den äppelmassa som blir över från tillverkning av juice och cider.
Går det att skapa ett hållbart mode med tillfälliga plagg? Ett material, tillverkat av matavfall och växtdelar, kan erbjuda nya möjligheter för designers, klädkreatörer och både spel- och modeintresserade kunder.
Gråärtan med sin nötiga smak går mot en ny vår! Stjärnkockar både i Sverige och våra grannländer upptäcker den på nytt. Nu är det din tur. Bjud på dem som snacks på nästa fest eller använd som topping på sallader eller soppor.
Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!
Hantera samtycke för cookies
För att ge en bra upplevelse använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. När du samtycker till dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Om du inte samtycker eller om du återkallar ditt samtycke kan detta påverka vissa funktioner negativt.
Funktionell
Alltid aktiv
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är absolut nödvändig för det legitima syftet att möjliggöra användningen av en specifik tjänst som uttryckligen begärts av abonnenten eller användaren, eller för det enda syftet att utföra överföring av en kommunikation över ett elektroniskt kommunikationsnät.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för statistiska ändamål.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.