Laddar Evenemang

MAT: Mer än en måltid

26 mars 202228 augusti 2022

« All Evenemang

  • Detta event har redan ägt rum.
[smartslider3 slider=”8″]

MAT: Mer än en måltid

Mat är kultur. Mat är identitet. Mat är råvara och material. Mat är samvaro. Bara för att nämna något av allt som mat kan vara, mer än en måltid och energi för att hålla kroppen i gång. På matsedeln för årets stora utställning finns teman som bruk och återbruk, äta, odla, transportera och förvara. ”Mat. Mer än en måltid.” handlar om allas vår relation till mat och hur vi kan blicka in i en mer hållbar framtid, inte minst genom att lära av historien. Välkommen, det är serverat!

“MAT: Mer än en måltid” är producerad av Regionmuseet Skåne tillsammans med norska friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer och danska Den Gamle By i Århus med stöd av Nordisk kulturfond och Nordisk kulturkontakt. Utställningen är inspirerad av V&A:s “FOOD: Bigger Than The Plate “. Efter utställningsperioden på Regionmuseet Kristianstad fortsätter den vidare till våra samarbetsparter i Lillehammer och Århus.

Om artiklarna nedan: Vi bjuder på merläsning utifrån några av utställningens teman.

Utvalt

Gör en kruka av tidningspapper och låt växterna spira.

Gör en kruka av tidningspapper och låt växterna spira.

Läs nyheterna först, odla sedan! När du gör dina egna krukor av tidningspapper för att stoppa frön i, använder du material som du enkelt har till hands. Det riktigt fina är också att krukorna förmultnar på ett miljövänligt sätt i jorden. Vi har samlat några korta instruktionsfilmer från Youtube! Vilken dagstidning får äran att bli en krukor hemma hos dig?
Använd kaffesumpen, ett mirakelmedel!

Använd kaffesumpen, ett mirakelmedel!

Gör det själv. "Kaffetåren den bästa är." Men det är också kaffesumpen. Använd den som luftfräschare, skönhetsmedel, näring för dina blommor och mycket mer.
Det odlade köttet och Winston Churchills framtidsspaning

Det odlade köttet och Winston Churchills framtidsspaning

"Genom att odla dessa delar ..." Sir Winston Churchills framtidspaning från 1931 tycks kunna bli verklighet under 2020-talet.
Låt gårdagens rest bli nästa fest!

Låt gårdagens rest bli nästa fest!

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Mycket av det kastas helt i onödan. Det finns många tips och råd om hur du kan att rädda dina matrester. Vi vill tipsa lite extra om barnens recept i den årliga tävlingen "Resterkocken".
Anna-Britt Agnsäters innovationer: Folkbildaren bakom matpyramiden, Vår kokbok och den smarta måttsatsen.

Anna-Britt Agnsäters innovationer: Folkbildaren bakom matpyramiden, Vår kokbok och den smarta måttsatsen.

Känner du till matpyramiden? Den uppfanns 1974 av Anna-Britt Agnsäter som var chef för det konsumentägda KF:s (Kooperativa Förbundet) provkök 1946–1980. Matpyramiden skulle lära svenskarna att äta nyttigare och mer prisvärt. Matpyramiden kom också att exporteras och anpassas till flera andra länder. Anna-Britt Agnsäter står också bakom Vår kokbok, den fyrdelade måttsatsen och stektermometern.
Gråärtans revansch – framtidens gröna protein

Gråärtans revansch – framtidens gröna protein

I Sverige har vi odlat gråärter sedan medeltiden. Tills vi plötsligt fick för oss att den var omodern. Men nu tar gråärtan revansch! Missa heller inte receptet på festens nötiga tilltugg.
Potatisodling i stadsparken och grönkål i blomsterrabatterna

Potatisodling i stadsparken och grönkål i blomsterrabatterna

Matbristen var skriande under första världskriget. I Stockholm plöjer man upp en potatisåker i Vasaparken och vid Karlaplan odlas grönkål i blomsterrabatterna ...
Äppelrester blir läder!

Äppelrester blir läder!

Vad är dina skor gjorda av? Eller väska? I Danmark gör ett företag växtbaserat läder av den äppelmassa som blir över från tillverkning av juice och cider.
Matavfall blir modeplagg (som uppstår och försvinner)

Matavfall blir modeplagg (som uppstår och försvinner)

Går det att skapa ett hållbart mode med tillfälliga plagg? Ett material, tillverkat av matavfall och växtdelar, kan erbjuda nya möjligheter för designers, klädkreatörer och både spel- och modeintresserade kunder.
Recept på snacks: Rostade gråärtor

Recept på snacks: Rostade gråärtor

Gråärtan med sin nötiga smak går mot en ny vår! Stjärnkockar både i Sverige och våra grannländer upptäcker den på nytt. Nu är det din tur. Bjud på dem som snacks på nästa fest eller använd som topping på sallader eller soppor.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!