Mat är kultur. Mat är identitet. Mat är råvara och material. Mat är samvaro. Bara för att nämna något av allt som mat kan vara, mer än en måltid och energi för att hålla kroppen i gång. På matsedeln för årets stora utställning finns teman som bruk och återbruk, äta, odla, transportera och förvara. ”Mat. Mer än en måltid.” handlar om allas vår relation till mat och hur vi kan blicka in i en mer hållbar framtid, inte minst genom att lära av historien. Välkommen, det är serverat!
”MAT: Mer än en måltid” är producerad av Regionmuseet Skåne tillsammans med norska friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer och danska Den Gamle By i Århus med stöd av Nordisk kulturfond och Nordisk kulturkontakt. Utställningen är inspirerad av V&A:s ”FOOD: Bigger Than The Plate ”. Efter utställningsperioden på Regionmuseet Kristianstad fortsätter den vidare till våra samarbetsparter i Lillehammer och Århus.
Om artiklarna nedan: Vi bjuder på merläsning utifrån några av utställningens teman.
Läs nyheterna först, odla sedan! När du gör dina egna krukor av tidningspapper för att stoppa frön i, använder du material som du enkelt har till hands. Det riktigt fina är också att krukorna förmultnar på ett miljövänligt sätt i jorden. Vi har samlat några korta instruktionsfilmer från Youtube! Vilken dagstidning får äran att bli en krukor hemma hos dig?
Gör det själv. "Kaffetåren den bästa är." Men det är också kaffesumpen. Använd den som luftfräschare, skönhetsmedel, näring för dina blommor och mycket mer.
Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Mycket av det kastas helt i onödan. Det finns många tips och råd om hur du kan att rädda dina matrester. Vi vill tipsa lite extra om barnens recept i den årliga tävlingen "Resterkocken".
Känner du till matpyramiden? Den uppfanns 1974 av Anna-Britt Agnsäter som var chef för det konsumentägda KF:s (Kooperativa Förbundet) provkök 1946–1980. Matpyramiden skulle lära svenskarna att äta nyttigare och mer prisvärt. Matpyramiden kom också att exporteras och anpassas till flera andra länder. Anna-Britt Agnsäter står också bakom Vår kokbok, den fyrdelade måttsatsen och stektermometern.
I Sverige har vi odlat gråärter sedan medeltiden. Tills vi plötsligt fick för oss att den var omodern. Men nu tar gråärtan revansch! Missa heller inte receptet på festens nötiga tilltugg.
Matbristen var skriande under första världskriget. I Stockholm plöjer man upp en potatisåker i Vasaparken och vid Karlaplan odlas grönkål i blomsterrabatterna ...
Vad är dina skor gjorda av? Eller väska? I Danmark gör ett företag växtbaserat läder av den äppelmassa som blir över från tillverkning av juice och cider.
Går det att skapa ett hållbart mode med tillfälliga plagg? Ett material, tillverkat av matavfall och växtdelar, kan erbjuda nya möjligheter för designers, klädkreatörer och både spel- och modeintresserade kunder.
Gråärtan med sin nötiga smak går mot en ny vår! Stjärnkockar både i Sverige och våra grannländer upptäcker den på nytt. Nu är det din tur. Bjud på dem som snacks på nästa fest eller använd som topping på sallader eller soppor.
Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!
Regionmuseet.se använder cookies för att underlätta besökarnas användning av webbplatsen. Acceptera
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.