Hoppa till innehåll

Telefon: 044-620 19 00

Search
Regionmuseet Skåne

  • Besök
    • Besöksmål och museer
      • Regionmuseet Kristianstad
      • Kristianstads konsthall
      • Filmmuseet
      • Järnvägsmuseet
      • Åhus museum
      • Torpet Månsas
      • Hallands Väderös utemuseum
      • Havängs utemuseum
      • Kjugekulls utemuseum
    • Bra att veta
      • Butiken
      • Äta och dricka
      • Barn & unga
      • Öppettider
      • Hitta hit
      • Tillgänglighet
      • Boka en guidad visning eller aktivitet
  • På gång
  • Utforska & bidra
    • Arkiv
    • Berätta för oss!
    • Föremålssamlingen
    • Teman
    • Fotografiska samlingen
    • Konstsamlingen
    • Referensbiblioteket
    • Utvalda föremål
  • Butik
  • Skola
    • Skolprogram
    • Kulturnyckeln
    • Skapande skola
    • Lärarfortbildningar
    • Studielådor
    • Pedagogiskt material
  • Kulturmiljö
    • Landsantikvarien Skåne
    • Så arbetar vi med kulturmiljö och kulturarv
    • Bebyggelse och byggnadsvård
    • Fråga en byggnadsantikvarie!
    • Kulturlandskap
    • Rådgivning för dig som har mark, skog eller fastighet.
    • Kurser och utbildningar för dig på landsbygden
    • Kyrkoantikvarisk verksamhet
    • Arkeologi
    • Uppdragsarkeologi
    • Rapporter
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Press
    • Medarbetare
    • Nyheter
    • Arbeta hos oss
    • Projekt och samarbeten
    • Utställningsproduktion för turné
    • Vårt varumärke
    • Styrelse & stadgar
    • Museets historia
    • Personuppgifter
      • Kakor (”cookies”)
  • 0
  • Hem
  • Utställningar med artiklar
  • Anna-Britt Agnsäters innovationer: Folkbildaren bakom matpyramiden, Vår kokbok och den smarta måttsatsen.

Telefon: 044-620 19 00

Search
Regionmuseet Skåne

  • Besök
    • Besöksmål och museer
      • Regionmuseet Kristianstad
      • Kristianstads konsthall
      • Filmmuseet
      • Järnvägsmuseet
      • Åhus museum
      • Torpet Månsas
      • Hallands Väderös utemuseum
      • Havängs utemuseum
      • Kjugekulls utemuseum
    • Bra att veta
      • Butiken
      • Äta och dricka
      • Barn & unga
      • Öppettider
      • Hitta hit
      • Tillgänglighet
      • Boka en guidad visning eller aktivitet
  • På gång
  • Utforska & bidra
    • Arkiv
    • Berätta för oss!
    • Föremålssamlingen
    • Teman
    • Fotografiska samlingen
    • Konstsamlingen
    • Referensbiblioteket
    • Utvalda föremål
  • Butik
  • Skola
    • Skolprogram
    • Kulturnyckeln
    • Skapande skola
    • Lärarfortbildningar
    • Studielådor
    • Pedagogiskt material
  • Kulturmiljö
    • Landsantikvarien Skåne
    • Så arbetar vi med kulturmiljö och kulturarv
    • Bebyggelse och byggnadsvård
    • Fråga en byggnadsantikvarie!
    • Kulturlandskap
    • Rådgivning för dig som har mark, skog eller fastighet.
    • Kurser och utbildningar för dig på landsbygden
    • Kyrkoantikvarisk verksamhet
    • Arkeologi
    • Uppdragsarkeologi
    • Rapporter
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Press
    • Medarbetare
    • Nyheter
    • Arbeta hos oss
    • Projekt och samarbeten
    • Utställningsproduktion för turné
    • Vårt varumärke
    • Styrelse & stadgar
    • Museets historia
    • Personuppgifter
      • Kakor (”cookies”)
  • 0
  • Hem
  • Utställningar med artiklar
  • Anna-Britt Agnsäters innovationer: Folkbildaren bakom matpyramiden, Vår kokbok och den smarta måttsatsen.

Ur KFs historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria. Anna-Britt Agnsäter, Chef för Provköket, KF, åren 1946–1980.

Anna-Britt Agnsäters innovationer: Folkbildaren bakom matpyramiden, Vår kokbok och den smarta måttsatsen.

Känner du till matpyramiden? Den uppfanns 1974 av Anna-Britt Agnsäter som var chef för det konsumentägda KF:s (Kooperativa Förbundet) provkök 1946–1980. Matpyramiden skulle lära svenskarna att äta nyttigare, mer prisvärt och spara in på fettet. Idén om matpyramiden kom också att exporteras och anpassas till Danmark, Norge, Finland, Färöarna samt Japan, USA och Sri Lanka. Coop arbetar idag, 2022, med fyra matpyramider: Blandkost, flexitarian, vegetarian och vegan – en anpassning av dagens olika former av hushåll och livsstilar.

Anna-Britt Agnsäter (1915–2006) ägnade hela sitt yrkesliv åt förutsättningar för bra, prisvärd, hälsosam och vällagad mat för alla. Det var både en pedagogisk och praktisk insats som fick ett genomslag i de svenska hushållen på ett sätt som vi knappt kan överskatta. Och för dig som tittar i kökslådorna i ett svenskt kök 2022 märker snart hur hennes innovationer används av många varje dag: Vår kokbok, den fyrdelade måttsatsen och stektermometern.

Ur KFs historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria: Kronprins Carl Gustaf på besök 1970 i Provköket Foto: Erland Sköllegård neg 15429. Anna-Britt Agnsäter vid Matpyramid 1980: Foto: Leif Brandt. I utställningen ”MAT: Mer än en måltid” så ser du den danska varianten av Matpyramiden.

Matpyramiden, då och nu

Bakgrunden till den svenska matpyramidens tillkomst är 1970-talet prisstegringar på mat och frågan om hur barnfamiljer och andra skulle kunna laga och äta näringsriktigt till en rimlig kostnad? Kost och kostnader var problemet. Begreppen ”basmat” och ”tillägg” blev svaret. Tidigare fanns visserligen kostcirkeln men den stora skillnaden var att Anna-Britt Agnsäters och KF:s matpyramid gav upplysningar om hur mycket man skulle äta av ”bas” respektive ”tillägg”. Med ”basmat” – bröd, potatis, pasta och mjölk – och ”tillägg” av frukt, grönsaker, kött och fisk i en pyramidform, var den pedagogiska succén ett faktum.

Matpyramiden lanserades i tidningen Vi (nummer 6-7 1974) lagom till KF:s 75-årsjubileum. Coop arbetar idag, 2022, med fyra matpyramider: Blandkost, flexitarian, vegetarian och vegan – en anpassning av dagens olika former av hushåll och livsstilar.

Skramlar ett knippe av fyra måttsatser i din kökslåda?

Vi har Anna-Britt Agnsäter att tacka för att vi slipper chansa på äldre tiders måttsatser som ”en kaffekopp” och ”en nypa”. Hon tog initiativ till KF:s a tillverkning av en fyrdelad måttsats anpassad för svenska förhållanden samt stektermometrar. Hon införde måttsatserna och termometern i recept så att alla hade möjlighet att följa recepten på ett enklare sätt. Dessutom var ”knippet” en genial idé, hämtad från hennes studieresan i USA, med alla måttsatser samlade,

Vår kokbok, en av världens mest köpta kokböcker

Vår kokbok ges ut av Norstedts förlag. Författare: Sara Begner. Omslag: Lotta Kühlhorn .Till vänster jubileumsutgåvan (2021). Till höger Vår kokbok Vegan (2017)

I Sverige är Vår kokbok numera något av en klassisk present till unga som flyttar hemifrån, just för det är en grundkokboken som ”har allt”. Det betyder att generationer har fått sina baskunskaper om matlagning genom Vår kokbok. Den är en av världens mest köpta kokböcker med över 2,3 miljoner exemplar sedan start, över 40.000 per år i snitt. Första upplagan gav ut 1951 med Anna-Britt Agnsäter som huvudredaktör och hon ansvarade sammanlagt för 13 upplagor. År 2021 fyllde Vår kokbok 70 år och kom ut i en jubileumsupplaga.

Syftet med Vår kokbok är, då som nu, är att erbjuda människor en billig kokbok som är pedagogisk och lättanvänd. Redan från början rymdes varje recept på en sida, och var den första svenska kokbok som använde den fyrdelade måttsatsen samt stektermometrar i recepten. Varje upplaga av Vår kokbok innehåller dessutom en rejäl faktadel med bland annat matpyramid, näringslära, råvaruinformation och matlagningstermer!

Anna-Britt Agnsäters insatser har satt tydliga spår i konsumentupplysning, varudeklarationer och märkning av redskap samt i recept, artiklar och kokböcker i Sverige. Mycket av det vi idag tycker är självklart banade hon väg för.

Lyssna på Ann-Britt Agnsäter i ett radiofynd från 1968: https://sverigesradio.se/avsnitt/1612433

Källor: Centrum för Näringslivshistoria, Kooperativa Förbundet, Nordstedts förlag, Regionmuseet Skånes samlingar och arkiv, Sveriges Radio, Wikipedia.

Permalänk

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!

Boka
Boka en visning
Hyr en lokal

Besök
Kafé & restaurang

Museibutiken
Barn & unga
På gång
Tillgänglighet
Skola

Museer & besöksmål
Regionmuseet Kristianstad
Kristianstads konsthall
Filmmuseet
Järnvägsmuseet
Åhus museum
Torpet Månsas

Hallands Väderös utemuseum
Havängs utemuseum
Kjugekulls utemuseum

Hitta direkt
Utforska & bidra
Kulturmiljö
Projekt & samarbeten

Kontakt
Telefon: 044-620 19 00
E-post: [email protected]
Övriga kontaktuppgifter

Berätta din historia!
Har du minnen av människor, platser och händelser i Kristianstad och andra ställen i Skåne? Handlar din berättelse om livet, vardagen, traditioner eller upplevelser – förr eller nyss?
Berätta för oss!

 

Följ oss
Facebook
Instagram
YouTube
LinkedIn

Stiftare

Regionmuseet.se använder cookies för att underlätta besökarnas användning av webbplatsen. Acceptera
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SPARA OCH ACCEPTERA