

Låt gårdagens rest bli nästa fest!
Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Mycket kastas helt i onödan. Du kan rädda dina matrester genom att skapa nya måltider. Vi vill tipsa lite extra om barnens recept i den årliga tävlingen ”Resterkocken”.
Siffrorna talar för sig själva, vi behöver bli mycket bättre på att se ”överbliven” mat som möjligheter och ingredienser till nästa goda rätt. Här har vi samlat råd och tips.
”Va, går det här att använda?” Javisst!
- Gammalt bröd som inte möglat: Rosta, mal och använd som mjöl. En perfekt bas till en ny pizza- eller pajdeg.
- Mjuk rödlök och gul lök: Stoppa ner i lite jord så skjuter de sedan skott som du kan använda som salladslök.
- Blast, blad och tjocka stammar: Använd hela grönsaken, som den gröna delen på purjon eller den tjocka stammen på broccolin. Hacka, strimla, fräs upp i en panna eller koka lätt. Mums!
- Skrumpna grönsaker: Lägg grönsakerna i en skål eller bunke med vatten. Sätt på ett lock och låt stå över natten. Simsalabim så har du färska, fräscha grönsaker nästa dag!
Alla resters räddare
På senare år har initiativen för att rädda resterna blivit fler och kanske också synligare. Från stjärnkockar som Paul Svensson med popuprestaurangen ”Retaste” och Erik Andersson på Malmörestaurangen ”Spill” till det som vi är extra stolta över i Skåne, nämligen ”Resterkocken”.
Resterkocken är en tävling som riktar sig till barn och unga i grundskolan, och har målet att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Arrangörer av tävlingen är sju stycken sydsvenska avfallsbolag tillsammans med kommunerna Kungälv, Svenljunga och Tranemo.
Det fina med tävlingen är också att alla barnens recept, det vill säga tävlingsbidrag, finns på webben: https://www.resterkocken.se/tidigare-bidrag/ Besök och inspireras!
Om du dessutom är i rätt ålder för att delta i Resterkocken så tipsa din lärare, anmäl dig och din skola! https://www.resterkocken.se