

En biologisk nedbrytbar klänning som består av matavfall och växtdelar. Design och bild: Guringo Designstudio, Sverige.
Matavfall blir modeplagg (som uppstår och försvinner)
Modeindustrin är en av de mest förorenande branscherna i världen och ”fast fashion” – kortlivad användning av plagg – är ett av problemen. Men går det att skapa ett hållbart mode med tillfälliga plagg? Ett material, tillverkat av matavfall och växtdelar, kan erbjuda nya möjligheter för designers, klädkreatörer och både spel- och modeintresserade kunder.
Modeindustrin kan stå för upp till tio procent av de globala växthusgaserna. Det konstaterar forskarna i en internationell studie som leddes av Aalto-universitet i Finland tillsammans med bl.a. Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Omkring 92 miljoner ton avfall skapas och 79 miljarder kubikmeter vatten förbrukas varje år för att producera kläder. Men trots en ökad medvetenhet om miljöpåverkan fortsätter branschen att växa.
Forskarna menar att det bland annat beror på ”ökningen av ’fast fashion’ eller snabbmode, som bygger på billig tillverkning, upprepad konsumtion och kortlivad användning av plagg”.
”Designed to die”, ett snabbmode i takt med naturen.
Guringo Designstudio, i Bromma utanför Stockholm, levererar ett hållbart alternativ för modebranschen: Hög modegrad i plagg som du kan välja att bära virtuellt eller att köpa utprintat i material av växtdelar och matavfall. Det biologiskt nedbrytbara materialet heter Streamateria™. Det både är och tillåter ”snabbmode” eftersom varje plagg har en tydligt utmätt livstid, innan det som bryts ned helt naturligt.
Guringos arbete leder till frågan om hållbart mode måste vara långsamt. Kanske det i själva verket kan vara snabbt, tillfälligt och helt cirkulärt?

Mer om materialet
Streamateria™ bedöms ha en markant lägre miljöpåverkan än konventionell textil. Det kan också produceras i ett nordiskt klimat, vilket minskar transportsträckorna. Materialet har dessutom potential att kunna massproduceras, för användas både i modeplagg och andra textila produkter. Sist men inte minst sker tillverkningen (utskriften) av det färdiga plagget nära varje kund, förklarar Guringo Designstudio.
Hur skapas kläder för och i virtuella miljöer?
Klänningen på bilden är ett exempel på Guringos plagg, som kan bäras virtuellt, till exempel i spelmiljöer, eller i den fysiska verkligheten. Ett verktyg som används av modedesigners i och för virtuella miljöer är CLO, och omvandlar det tredimensionella till tvådimensionella mönster för fysisk tillverkning.

Och framtiden då?
Forskarna i den internationella studien konstaterar att ”långsamt mode är framtiden”. Samtidigt sker genombrott för textila material, cirkulära processer och produktionsmetoder. Kanske kan båda vägarna vara svaret.
Källor: guringo.com, streammateria.com, Niinimäki, K. Peters, G., Dahlbo, H., Perry, P., Rissanen, T. and Gwilt, A. (2020) The environmental price of fast fashion. Nature Reviews; Earth and Environment.