Hoppa till innehåll

Telefon: 044-620 19 00

Search
Regionmuseet Skåne

  • Besök
    • Besöksmål och museer
      • Regionmuseet Kristianstad
      • Kristianstads konsthall
      • Filmmuseet
      • Järnvägsmuseet
      • Åhus museum
      • Torpet Månsas
      • Hallands Väderös utemuseum
      • Havängs utemuseum
      • Kjugekulls utemuseum
    • Bra att veta
      • Butiken
      • Äta och dricka
      • Barn & unga
      • Öppettider
      • Hitta hit
      • Tillgänglighet
      • Boka en guidad visning eller aktivitet
  • På gång
  • Utforska & bidra
    • Arkiv
    • Berätta för oss!
    • Föremålssamlingen
    • Teman
    • Fotografiska samlingen
    • Konstsamlingen
    • Referensbiblioteket
    • Utvalda föremål
  • Butik
  • Skola
    • Skolprogram
    • Kulturnyckeln
    • Skapande skola
    • Lärarfortbildningar
    • Studielådor
    • Pedagogiskt material
  • Kulturmiljö
    • Landsantikvarien Skåne
    • Så arbetar vi med kulturmiljö och kulturarv
    • Bebyggelse och byggnadsvård
    • Fråga en byggnadsantikvarie!
    • Kulturlandskap
    • Rådgivning för dig som har mark, skog eller fastighet.
    • Kurser och utbildningar för dig på landsbygden
    • Kyrkoantikvarisk verksamhet
    • Arkeologi
    • Uppdragsarkeologi
    • Rapporter
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Press
    • Medarbetare
    • Nyheter
    • Arbeta hos oss
    • Projekt och samarbeten
    • Utställningsproduktion för turné
    • Vårt varumärke
    • Styrelse & stadgar
    • Museets historia
    • Personuppgifter
      • Kakor (”cookies”)
  • 0
  • Hem
  • Utställningar med artiklar
  • Det odlade köttet och Winston Churchills framtidsspaning

Telefon: 044-620 19 00

Search
Regionmuseet Skåne

  • Besök
    • Besöksmål och museer
      • Regionmuseet Kristianstad
      • Kristianstads konsthall
      • Filmmuseet
      • Järnvägsmuseet
      • Åhus museum
      • Torpet Månsas
      • Hallands Väderös utemuseum
      • Havängs utemuseum
      • Kjugekulls utemuseum
    • Bra att veta
      • Butiken
      • Äta och dricka
      • Barn & unga
      • Öppettider
      • Hitta hit
      • Tillgänglighet
      • Boka en guidad visning eller aktivitet
  • På gång
  • Utforska & bidra
    • Arkiv
    • Berätta för oss!
    • Föremålssamlingen
    • Teman
    • Fotografiska samlingen
    • Konstsamlingen
    • Referensbiblioteket
    • Utvalda föremål
  • Butik
  • Skola
    • Skolprogram
    • Kulturnyckeln
    • Skapande skola
    • Lärarfortbildningar
    • Studielådor
    • Pedagogiskt material
  • Kulturmiljö
    • Landsantikvarien Skåne
    • Så arbetar vi med kulturmiljö och kulturarv
    • Bebyggelse och byggnadsvård
    • Fråga en byggnadsantikvarie!
    • Kulturlandskap
    • Rådgivning för dig som har mark, skog eller fastighet.
    • Kurser och utbildningar för dig på landsbygden
    • Kyrkoantikvarisk verksamhet
    • Arkeologi
    • Uppdragsarkeologi
    • Rapporter
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Press
    • Medarbetare
    • Nyheter
    • Arbeta hos oss
    • Projekt och samarbeten
    • Utställningsproduktion för turné
    • Vårt varumärke
    • Styrelse & stadgar
    • Museets historia
    • Personuppgifter
      • Kakor (”cookies”)
  • 0
  • Hem
  • Utställningar med artiklar
  • Det odlade köttet och Winston Churchills framtidsspaning

Kött odlat in vitro från djurs celler.

Det odlade köttet och Winston Churchills framtidsspaning

Odlat kött kallas ibland konstgjort kött, in vitro-kött, laboratorieodlat kött och syntetiskt kött. 2013 stektes den första hamburgaren gjord på odlat kött. År 2021 godkände Singapore odlat kött för försäljning på restaurang. Men tanken är inte ny, till exempel hade Winston Churchill redan 1931 ganska rätt i sin framtidsspaning i månadsmagasinet Strand.

In vitro-kött ska inte blandas samman med plantbaserat kött, utan är just identiskt med naturligt kött. Det framställs på syntetisk väg genom odling av muskelceller. Odlingen har inte sitt ursprung i något levande, mer än att man tar ett cellprov från ett djur.

”Genom att odla dessa delar …”

Essän på temat ”Fifty Years Hence” (Femtio år härifrån) publicerades i det brittiska månadsmagasinet Strand Magazine 1931. Här skrev den blivande premiärministern i Storbritannien, Winston Churchill, bland annat om framtidens mat.

”We shall escape the absurdity of growing a whole chicken in order to eat the breast or wing, by growing these parts separately under a suitable medium.”

Sir Winston Churchill 1941 Foto: Yousuf Karsh/ Bibliothèque et Archives

Drygt åttio år efter Winston Churchills essä tillagades den första hamburgaren som tillverkats av odlade muskelceller från kor. Detta efter år av forskning och till en kostnad av cirka 2, 5 miljoner svenska kronor.

Mu eller bu? För eller mot?

Laboratorieköttets uppfinnare, Mark Post och hans nederländska forskarteam, menar att deras produkt är framtidens hållbara kött till skillnad från kött från djur.

Förespråkarna lyfter fram att en storskalig syntetisk köttproduktion skulle bidra till en minskning av växthusgaserna, att djuren slipper lidande och död och att den syntetisk framställningen ger betydligt mindre restprodukter.

Motståndarna, eller de tveksamma, pekar på att den storskalighet av in vitro-köttproduktion som skulle kunna göra skillnad för klimatet är långt borta, om det ens är möjligt. De lyfter fram den ekonomiska katastrofen för köttbönder och slakterinäringen.

Men den stora frågan är nog, vill vi äta odlat kött?

Källor: DN.se, Forskning och Framsteg, ”Fifty Years Hence” Teaching American History, Gentekniknämnden, Wikipedia m fl.

Permalänk

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!

Boka
Boka en visning
Hyr en lokal

Besök
Kafé & restaurang

Museibutiken
Barn & unga
På gång
Tillgänglighet
Skola

Museer & besöksmål
Regionmuseet Kristianstad
Kristianstads konsthall
Filmmuseet
Järnvägsmuseet
Åhus museum
Torpet Månsas

Hallands Väderös utemuseum
Havängs utemuseum
Kjugekulls utemuseum

Hitta direkt
Utforska & bidra
Kulturmiljö
Projekt & samarbeten

Kontakt
Telefon: 044-620 19 00
E-post: [email protected]
Övriga kontaktuppgifter

Berätta din historia!
Har du minnen av människor, platser och händelser i Kristianstad och andra ställen i Skåne? Handlar din berättelse om livet, vardagen, traditioner eller upplevelser – förr eller nyss?
Berätta för oss!

 

Följ oss
Facebook
Instagram
YouTube
LinkedIn

Stiftare

Regionmuseet.se använder cookies för att underlätta besökarnas användning av webbplatsen. Acceptera
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SPARA OCH ACCEPTERA