Hoppa till innehåll

Telefon: 044-620 19 00

Search
Regionmuseet Skåne

  • Besök
    • Besöksmål och museer
      • Regionmuseet Kristianstad
      • Kristianstads konsthall
      • Filmmuseet
      • Järnvägsmuseet
      • Åhus museum
      • Torpet Månsas
      • Hallands Väderös utemuseum
      • Havängs utemuseum
      • Kjugekulls utemuseum
    • Bra att veta
      • Butiken
      • Äta och dricka
      • Barn & unga
      • Öppettider
      • Hitta hit
      • Tillgänglighet
      • Boka en guidad visning eller aktivitet
  • På gång
  • Utforska & bidra
    • Arkiv
    • Berätta för oss!
    • Föremålssamlingen
    • Teman
    • Fotografiska samlingen
    • Konstsamlingen
    • Referensbiblioteket
    • Utvalda föremål
  • Butik
  • Skola
    • Skolprogram
    • Kulturnyckeln
    • Skapande skola
    • Lärarfortbildningar
    • Studielådor
    • Pedagogiskt material
  • Kulturmiljö
    • Landsantikvarien Skåne
    • Så arbetar vi med kulturmiljö och kulturarv
    • Bebyggelse och byggnadsvård
    • Fråga en byggnadsantikvarie!
    • Kulturlandskap
    • Rådgivning för dig som har mark, skog eller fastighet.
    • Kurser och utbildningar för dig på landsbygden
    • Kyrkoantikvarisk verksamhet
    • Arkeologi
    • Uppdragsarkeologi
    • Rapporter
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Press
    • Medarbetare
    • Nyheter
    • Arbeta hos oss
    • Projekt och samarbeten
    • Utställningsproduktion för turné
    • Vårt varumärke
    • Styrelse & stadgar
    • Museets historia
    • Personuppgifter
      • Kakor (”cookies”)
  • 0
  • Hem
  • Utställningar med artiklar
  • Gråärtans revansch – framtidens gröna protein

Telefon: 044-620 19 00

Search
Regionmuseet Skåne

  • Besök
    • Besöksmål och museer
      • Regionmuseet Kristianstad
      • Kristianstads konsthall
      • Filmmuseet
      • Järnvägsmuseet
      • Åhus museum
      • Torpet Månsas
      • Hallands Väderös utemuseum
      • Havängs utemuseum
      • Kjugekulls utemuseum
    • Bra att veta
      • Butiken
      • Äta och dricka
      • Barn & unga
      • Öppettider
      • Hitta hit
      • Tillgänglighet
      • Boka en guidad visning eller aktivitet
  • På gång
  • Utforska & bidra
    • Arkiv
    • Berätta för oss!
    • Föremålssamlingen
    • Teman
    • Fotografiska samlingen
    • Konstsamlingen
    • Referensbiblioteket
    • Utvalda föremål
  • Butik
  • Skola
    • Skolprogram
    • Kulturnyckeln
    • Skapande skola
    • Lärarfortbildningar
    • Studielådor
    • Pedagogiskt material
  • Kulturmiljö
    • Landsantikvarien Skåne
    • Så arbetar vi med kulturmiljö och kulturarv
    • Bebyggelse och byggnadsvård
    • Fråga en byggnadsantikvarie!
    • Kulturlandskap
    • Rådgivning för dig som har mark, skog eller fastighet.
    • Kurser och utbildningar för dig på landsbygden
    • Kyrkoantikvarisk verksamhet
    • Arkeologi
    • Uppdragsarkeologi
    • Rapporter
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Press
    • Medarbetare
    • Nyheter
    • Arbeta hos oss
    • Projekt och samarbeten
    • Utställningsproduktion för turné
    • Vårt varumärke
    • Styrelse & stadgar
    • Museets historia
    • Personuppgifter
      • Kakor (”cookies”)
  • 0
  • Hem
  • Utställningar med artiklar
  • Gråärtans revansch – framtidens gröna protein

Gråärtorna, framtidens gröna protein. Foto: Den Gamle By

Gråärtans revansch – framtidens gröna protein

I Sverige har vi odlat gråärter – lättodlade och tåliga sorter med högt proteinvärde – sedan medeltiden. Tills vi plötsligt fick för oss att den var omodern. Sötare gula och gröna ärtor ersatte den runt 1800-talet slut och 1900-talets början. Men nu tar gråärtan revansch!

Gråärt var, tillsammans med spannmål och rovor, en viktig basföda för människor och djur i hela Norden. Förr maldes ärtorna ned till mjöl för användas i bakning, gröt, bröd och soppa. Varje landsände hade sin variant – tills vi så dumt vände den ryggen för hundra år sedan.

Flera saker bidrar till att gråärtan nu är högintressant igen. Först har vi egenskaperna: Gråärtan har högt närings- och proteininnehåll, och den är tålig och klarar kyla bra. Traditionellt har det runda lilla kraftpaketet odlats ända upp i Västerbotten.

Sedan har vi det ökade intresset för proteiner från växtriket, när allt fler människor väljer bort mat från djurriket (så som kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter) samt allt protein vi importerar idag.  Sverige importerar dessvärre mycket soja, för mat till både människor och djur. Förutom transporten över halva jordklotet är soja förknippad med odling på bekostnad av värdefulla naturtyper samt dåliga arbetsvillkor för lantbrukarna, i bland annat Sydamerika.

Gråärt. Illustration: Christiaan Sepp. Ur botanikern, teologen och universitetsläraren Jan Kops verk ”Flora Batava of Afbeelding en Beschrijving van Nederlandsche Gewassen.” (1849)

Nordiskt samarbete för framtidens mat

Hur kan vi slippa importen och i stället odla det gröna protein som vi har mitt framför näsan? Det finns rad initiativ i Sverige för att stimulera intresset för gråärter och andra kulturväxter från förr, och nordiska forskare arbetar tillsammans för framtidens mat i samarbetet ”Nordgen”, med huvudkontor i skånska Alnarp.

”Nordgen” arbetar bland annat med att undersöka tåligheten hos olika typer av gråärta. Forskarna menar att de pågående och framtida klimatförändringarna i vår värld antagligen kommer att innebära att de nordiska länderna får högre temperaturer och en tidigare vår. Det kommer gradvis att göra ärtodling i norra Skandinavien mer gynnsam. Här kan de lättodlade och tåliga gråärterna med högt proteinvärde vara ett svar!

 ”En hållbar nordisk proteinproduktion kommer att gynna lokala lantbruksregioner, stärka nordiskt samarbete och öka livsmedelssäkerheten” förutspår projektet “Ärter – en genetisk resurs för hållbar proteinproduktion i arktiska områden”

PS. Varför är protein så viktigt då?

Protein brukar kallas för kroppens byggstenar. Det ingår bland annat i vävnadsceller, muskler och benstomme behövs för att bilda enzymer och hormoner. Många är rädda att inte få i sig tillräckligt mycket protein. Men faktum är att så gott som alla får i sig det protein de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat. Men de som väljer att sluta äta kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter kan behöva tänka på andra proteinkällor.

Missa inte receptet på rostade gråätor på vår webb!

Källor: Naturskyddsforeningen Skåne (recept), Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik/Uppsala Universitet , Nordgen, SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet), Smaka Sverige.

Permalänk

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!

Boka
Boka en visning
Hyr en lokal

Besök
Kafé & restaurang

Museibutiken
Barn & unga
På gång
Tillgänglighet
Skola

Museer & besöksmål
Regionmuseet Kristianstad
Kristianstads konsthall
Filmmuseet
Järnvägsmuseet
Åhus museum
Torpet Månsas

Hallands Väderös utemuseum
Havängs utemuseum
Kjugekulls utemuseum

Hitta direkt
Utforska & bidra
Kulturmiljö
Projekt & samarbeten

Kontakt
Telefon: 044-620 19 00
E-post: [email protected]
Övriga kontaktuppgifter

Berätta din historia!
Har du minnen av människor, platser och händelser i Kristianstad och andra ställen i Skåne? Handlar din berättelse om livet, vardagen, traditioner eller upplevelser – förr eller nyss?
Berätta för oss!

 

Följ oss
Facebook
Instagram
YouTube
LinkedIn

Stiftare

Regionmuseet.se använder cookies för att underlätta besökarnas användning av webbplatsen. Acceptera
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SPARA OCH ACCEPTERA