Gråärtans revansch – framtidens gröna protein
I Sverige har vi odlat gråärter – lättodlade och tåliga sorter med högt proteinvärde – sedan medeltiden. Tills vi plötsligt fick för oss att den var omodern. Sötare gula och gröna ärtor ersatte den runt 1800-talet slut och 1900-talets början. Men nu tar gråärtan revansch!
Gråärt var, tillsammans med spannmål och rovor, en viktig basföda för människor och djur i hela Norden. Förr maldes ärtorna ned till mjöl för användas i bakning, gröt, bröd och soppa. Varje landsände hade sin variant – tills vi så dumt vände den ryggen för hundra år sedan.
Flera saker bidrar till att gråärtan nu är högintressant igen. Först har vi egenskaperna: Gråärtan har högt närings- och proteininnehåll, och den är tålig och klarar kyla bra. Traditionellt har det runda lilla kraftpaketet odlats ända upp i Västerbotten.
Sedan har vi det ökade intresset för proteiner från växtriket, när allt fler människor väljer bort mat från djurriket (så som kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter) samt allt protein vi importerar idag. Sverige importerar dessvärre mycket soja, för mat till både människor och djur. Förutom transporten över halva jordklotet är soja förknippad med odling på bekostnad av värdefulla naturtyper samt dåliga arbetsvillkor för lantbrukarna, i bland annat Sydamerika.
Nordiskt samarbete för framtidens mat
Hur kan vi slippa importen och i stället odla det gröna protein som vi har mitt framför näsan? Det finns rad initiativ i Sverige för att stimulera intresset för gråärter och andra kulturväxter från förr, och nordiska forskare arbetar tillsammans för framtidens mat i samarbetet ”Nordgen”, med huvudkontor i skånska Alnarp.
”Nordgen” arbetar bland annat med att undersöka tåligheten hos olika typer av gråärta. Forskarna menar att de pågående och framtida klimatförändringarna i vår värld antagligen kommer att innebära att de nordiska länderna får högre temperaturer och en tidigare vår. Det kommer gradvis att göra ärtodling i norra Skandinavien mer gynnsam. Här kan de lättodlade och tåliga gråärterna med högt proteinvärde vara ett svar!
”En hållbar nordisk proteinproduktion kommer att gynna lokala lantbruksregioner, stärka nordiskt samarbete och öka livsmedelssäkerheten” förutspår projektet “Ärter – en genetisk resurs för hållbar proteinproduktion i arktiska områden”
PS. Varför är protein så viktigt då?
Protein brukar kallas för kroppens byggstenar. Det ingår bland annat i vävnadsceller, muskler och benstomme behövs för att bilda enzymer och hormoner. Många är rädda att inte få i sig tillräckligt mycket protein. Men faktum är att så gott som alla får i sig det protein de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat. Men de som väljer att sluta äta kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter kan behöva tänka på andra proteinkällor.
Missa inte receptet på rostade gråätor på vår webb!
Källor: Naturskyddsforeningen Skåne (recept), Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik/Uppsala Universitet , Nordgen, SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet), Smaka Sverige.