Potatisodling i stadsparken och grönkål i blomsterrabatterna
Matbristen var skriande under första världskriget och i Sverige var situationen besvärligast för befolkningen i städerna. Självhushållet hade de lämnat bakom sig i den stora inflyttningen från landsbygden till städerna, i samband med industrialiseringen. Situationen måste lösas. Ett sätt var att omvandla parker och andra grönområden i städerna till odlingsytor.
I Stockholm plöjer man upp en potatisåker i Vasaparken och lär stadsborna hur de ska göra för att odla potatis och grönsaker. Vid Karlaplan odlas mängder av grönkål i blomsterrabatterna. Det hela skildras i en av tidens populära journalfilmer som visas på biografer runt om i hela landet.
I vår egen tid har stadsodlingen inte, som väl är, uppgiften att lösa matbrist i Sverige. Men det är i högsta grad en aktuell idé , med odlingsytor på gemensamma tak, i bostadskvarter och i gamla järnvägstunnlar. Kanske vi ändå kan ta intryck, och fundera hur det skulle kunna se ut idag? Hämta potatis i Vasaparken? Skörda grönkål vid Karlaplan? Plocka köksväxter i Humlegården? Och på samma vis i alla stora städer!
I journalfilmerna som nådde landets biografer var den svenska folkhushållningens vedermödor ett återkommande tema under krigsåren. Just den här journalfilmen är daterad 7 maj 1917. Den är en produktion av Svenska biografteatern AB “Svenska bio” som startade sin verksamhet i Kristianstad 1907 men vid den här tiden hade lämnat Skåne för Stockholm.
Filmen är utgiven av Sveriges Television och finns även att hämta från Stockholmskällan: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/30349
Källor: Stockholmskällan, SVT, Filmmuseet i Kristianstad