Hoppa till innehåll
Regionmuseet Skåne
  • Våra museer
    • Regionmuseet Kristianstad
    • Kristianstads konsthall
    • Filmmuseet
    • Järnvägsmuseet
    • Åhus museum
    • Hallands Väderös utemuseum
    • Havängs utemuseum
    • Kjugekulls utemuseum
    • Torpet Månsas
  • Besök
    • Öppettider och kontakt
    • Tillgänglighet
    • Café Miró
    • Barn & unga
    • Butiken
    • Boka en guidad visning eller aktivitet
  • På gång
  • Samlingar & arkiv
    • Sök i våra samlingar
    • Insamlingar
  • Skola
    • Skolprogram
    • Pedagogiskt material
    • Studielådor
    • Lärarfortbildningar
    • Skapande skola
    • Kulturnyckeln
  • Kulturmiljö
    • Landsantikvarien Skåne
    • Så arbetar vi med kulturmiljö och kulturarv
    • Bebyggelse och byggnadsvård
    • Fråga en byggnadsantikvarie!
    • Kulturlandskap
    • Rådgivning för dig som har mark, skog eller fastighet.
    • Kurser och utbildningar för dig på landsbygden
    • Kyrkoantikvarisk verksamhet
    • Arkeologi
    • Uppdragsarkeologi
    • Rapporter
    • Skrifter
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Press
    • Medarbetare
    • Nyheter
    • Arbeta hos oss
    • Projekt och samarbeten
    • Utställningsproduktion för turné
    • Styrelse & stadgar
    • Museets historia
    • Kakor (”cookies”)
    • Personuppgifter
    • Villkor för biljettförsäljning
  • 0
  • Hem
  • Utställningar med artiklar
  • Saltad, stekt eller kokt? Berättelser ur arkivet om tillagning och beredning av ål.
Regionmuseet Skåne
  • Våra museer
    • Regionmuseet Kristianstad
    • Kristianstads konsthall
    • Filmmuseet
    • Järnvägsmuseet
    • Åhus museum
    • Hallands Väderös utemuseum
    • Havängs utemuseum
    • Kjugekulls utemuseum
    • Torpet Månsas
  • Besök
    • Öppettider och kontakt
    • Tillgänglighet
    • Café Miró
    • Barn & unga
    • Butiken
    • Boka en guidad visning eller aktivitet
  • På gång
  • Samlingar & arkiv
    • Sök i våra samlingar
    • Insamlingar
  • Skola
    • Skolprogram
    • Pedagogiskt material
    • Studielådor
    • Lärarfortbildningar
    • Skapande skola
    • Kulturnyckeln
  • Kulturmiljö
    • Landsantikvarien Skåne
    • Så arbetar vi med kulturmiljö och kulturarv
    • Bebyggelse och byggnadsvård
    • Fråga en byggnadsantikvarie!
    • Kulturlandskap
    • Rådgivning för dig som har mark, skog eller fastighet.
    • Kurser och utbildningar för dig på landsbygden
    • Kyrkoantikvarisk verksamhet
    • Arkeologi
    • Uppdragsarkeologi
    • Rapporter
    • Skrifter
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Press
    • Medarbetare
    • Nyheter
    • Arbeta hos oss
    • Projekt och samarbeten
    • Utställningsproduktion för turné
    • Styrelse & stadgar
    • Museets historia
    • Kakor (”cookies”)
    • Personuppgifter
    • Villkor för biljettförsäljning
  • 0
  • Hem
  • Utställningar med artiklar
  • Saltad, stekt eller kokt? Berättelser ur arkivet om tillagning och beredning av ål.

Saltad, stekt eller kokt? Berättelser ur arkivet om tillagning och beredning av ål.

Två kvinnor bereder ål i fabriken hos Ålexporten i Åhus. Foto ur Regionmuseet Skånes samlingar.

Saltad, stekt eller kokt? Berättelser ur arkivet om tillagning och beredning av ål.

Tillagning av ål

”På höstarna cyklade vi ner till havet och köpte minst 15-tal kg ål för nersaltning. Den ål som fiskades i Dämme åts alltid färsk och användes omedelbart antingen stekt eller kokt.  

Då man skulle göra extra festlig och god stekt ål, stektes den på bokträn i braspannan i ugnen. Tillagningen var besvärligare och gjordes endast vid främmande. Den åts som smörgåsmat. Den kallades endast stekt ål.

Saltad ål stektes. Till sådan ål serverades kokt potatis eller potatisgröt. Man kunde också koka saltad ål men mest förekom kokt i samband med färsk ål som koktes med salt, lagerblad och några pepparkorn. Till den kokta ålen serverades kokt potatis och senapssås.” 

Ellen Malmström, Degeberga

Ur en intervju hämtad ur Bo Swenssons arkiv, Regionmuseet Skåne 

Några kvinnor flår ål för beredning av skinn och tillagning av själva fisken. Bild ur Regionmuseet Skånes samlingar.

Ålens beredning

”Ålskinnet bereddes på följande sätt. Då ålen var flådd ströddes aska på skinnet och det rullades ihop i en rulling och förvarades på ett torrt ställe. Grimmor av ålskinn voro i bruk under gamla tider.

Männens stora kapprocksknappar fastsyddes medelst ålskinnsremsor, så ock deras tröj- och västknappar av silver.

I senare tid när kaffet kom allmännare i bruk, klipptes små fyrkantiga bitar, som användes som klarskinn att klara den sumpiga drycken med.”

Signe Forsberg 1936, Albo härad 

Ur Lunds universitets folklivsarkiv, uppteckning nr. 4822

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Välj en, eller flera som är av intresse för dig

Integritet & villkor

Om kakor (”cookies”)
Personuppgifter
Försäljningsvillkor

Hantera samtycke av cookies

Tillgänglighet
Innehållsförteckning

Boka
Boka en visning
Hyr en lokal

Kontakt
Telefon: 044-620 19 00
E-post: info@regionmuseet.se

Besök

Följ oss
Facebook
Instagram
LinkedIn

NOKS
(Nätverk för offentlig konst i Skåne)

Stiftare

Region Skånes logotyp

Kristianstads kommuns logotyp

Skånes Hembygdsförbunds logotyp

Hantera samtycke för cookies
För att ge en bra upplevelse använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. När du samtycker till dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Om du inte samtycker eller om du återkallar ditt samtycke kan detta påverka vissa funktioner negativt.
Funktionell Alltid aktiv
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är absolut nödvändig för det legitima syftet att möjliggöra användningen av en specifik tjänst som uttryckligen begärts av abonnenten eller användaren, eller för det enda syftet att utföra överföring av en kommunikation över ett elektroniskt kommunikationsnät.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för statistiska ändamål. Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.
Hantera alternativ Hantera tjänster Hantera {vendor_count}-leverantörer Läs mer om dessa syften
Visa preferenser
{title} {title} {title}