Laddar Evenemang

Filmskaparen Jan Troell

17 september 202210 april 2023

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

I en unik utställning får vi nu möta en av de största inom svensk film. Jan Troell – internationellt erkänd regissör, manusförfattare och filmfotograf delar med sig av ett helt liv av fotografier, teckningar, kameror, berättelser och skulpturer. I utställningen får vi följa honom från barndomens lekar med kameran till guldbaggevinnande långfilmer.   

Jan Troell kan se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär. Han har gjort över tjugo spelfilmer och en mängd dokumentärer och kortfilmer. Med filmer som Här har du ditt liv, Utvandrarna och Nybyggarna, Så vit som en snö och Maria Larssons eviga ögonblick har Jan Troell skrivit in sig i svensk filmhistoria. Få har vunnit så många Guldbaggar som Jan Troell och 2001 fick han Region Skånes kulturpris för sitt livsverk.  

I samband med att Jan Troell fyllde 90 år sommaren 2021 producerade Trelleborgs museum utställningen som vi nu visar på Regionmuseet Kristianstad. Utställningen är producerad av Trelleborgs museum med stöd av Region Skåne.  

Foto: Johan Bergmark

Annika Börjesson, konstintendent och utställningsproducent på Trelleborgs museer intervjuar Jan Troell.

Utvalt

Så vit som en snö – filmen om Sveriges första kvinnliga flygare

Så vit som en snö – filmen om Sveriges första kvinnliga flygare

1920 blev skånska Elsa Andersson Sveriges första kvinna med ett flygcertifikat. Två år senare dör hon i en tragisk olycka under ett fallskärmshopp. När Jan Troell långt senare ser ett foto av flygpionjären drabbas han av hennes gåtfulla blick och livsöde. 
Ett par dagar i november

Ett par dagar i november

Under ett par dagar i november 2020 träffade dokumentärfilmaren Tom Alandh mästerregissören Jan Troell för ett samtal om skapande, längtan, barndom, kärlek och döden.
Ingenjör Andrées luftfärd – Polarexpeditionen som försvann

Ingenjör Andrées luftfärd – Polarexpeditionen som försvann

Den 11 juli 1897 lyfter en vätgasballong från Danskön i Svalbard. I korgen finns tre upptäcktsresande från Sverige; Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel. Målet med resan är att bli de första som lyckas ta sig till Nordpolen men i stället väntar ett öde som kommer bli känt för omvärlden först tre decennier senare. Jan Troells film Ingenjör Andrées luftfärd bygger på expeditionens försök att ta sig levande över polarisen.
"Att ta ett bra porträtt är nittio procent psykologi och tio procent foto"

”Att ta ett bra porträtt är nittio procent psykologi och tio procent foto”

2012 befinner sig Jan Troell i Stockholm för att ta emot ett pris för Lifetime Achievement under Stockholms filmfestival. Samtidigt är fotografen Johan Bergmark där på uppdrag av filmfestivalen. 

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!