Så vit som en snö – filmen om Sveriges första kvinnliga flygare
1920 blir skånska Elsa Andersson Sveriges första kvinna med ett flygcertifikat. Två år senare dör hon i en tragisk olycka under ett fallskärmshopp. När Jan Troell långt senare ser ett foto av flygpionjären drabbas han av hennes gåtfulla blick och livsöde.
– Det var en god vän till mig som i sin ungdom varit tekniker på flygskolan i Ljungbyhed som kände till Elsa Andersson. Han visade en bild på henne som fascinerade mig. Han berättade om henne och jag tyckte att det skulle vara fantastiskt att göra en film på ämnet, säger Jan Troell.
Tillsammans med Karl-Erik Olsson, den goda vännen som visat bilden på Elsa Andersson, och poeten, författaren och musikern Jaques Werup gjorde Jan Troell en omfattande research inför filmen. Med en blandning av fakta och diktning kunde de skapa en berättelse om hennes liv för vita duken. I väntan på att få filmen finansierad skrev Jaques Werup en roman om Elsa Andersson, Den ofullbordade himlen, som gavs ut 1996.
Filmen som bygger på historien om Elsa Andersson, Så vit som en snö, hade premiär på svenska biografer i februari 2001. Filmen vann tre guldbaggar för bästa film, bästa regi och bästa foto. Vid filmfestivalen i Sevilla 2001 vann Jan Troell pris för bästa regi och Amanda Ooms fick priset för bästa skådespelerska för sin skildring av Elsa Andersson. Dessutom fick filmen Greta-priset som delades ut av Svenska Filmkritikerförbundet samma år.
Elsa Andersson – Sveriges första kvinna med flygcertifikat
Elsa Andersson föddes 1897 på en gård i Strövelstorp i nordvästra Skåne. Hon ska redan som barn ha varit väldigt intresserad av maskiner och drömmen om att flyga väcktes efter att hon besökt en flyguppvisning i unga år.
1919 sökte Elsa Andersson till Enoch Thulins flygskola i Ljungbyhed och antogs som skolans andra kvinnliga elev. Ruth Bergman hade gått på skolan ett par år tidigare men fullföljde aldrig utbildningen. När Elsa Andersson tog emot sitt aviatörsdiplom 1920 blev hon Sveriges första kvinna med ett flygcertifikat.
Men Elsa Anderssons drömmar tog inte slut med ett flygcertifikat. Hon ville lära sig hoppa fallskärm. 1921 reste hon därför till Tyskland för att gå i fallskärmshopparskola och samma år gjorde hon sitt första hopp från 700 meters höjd vid en flyguppvisning på det militära övningsfältet vid Näsby utanför Kristianstad. En vecka senare gjorde hon ett andra hopp i hemtrakterna utanför Helsingborg.
Söndagen den 22 januari 1922 gjorde Elsa Andersson sitt tredje hopp under en flygdag i Askersund. När hon hoppade från planets vinge fick hon fallskärmens utdragslina runt armen och fallskärmen kunde inte veckla ut sig. Istället störtade hon mot marken och dog, 25 år gammal.
I år är det 100 år sedan Elsa Anderssons tragiska dödsolycka. I sitt sista brev, adresserat till en av sina systrar, skriver hon: “Jag är lyckligt framkommen. Jag tror nog att detta ska gå bra då det är lugnt med strålande sol och fint före. Fortsättning följer”.
Text: Jennie Lindholm
Källor: Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, Strövelstorps byalag, Jan Troell – Regi, foto, klippning av Kurt Mälarstedt (Norstedts, 2011)