Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Djur & Odjur. Broderiutmaning i karantänslöjd.

13 april 2021 23 maj 2021

Omkring 600 broderier är resultatet av broderiuppropet på temat Djur & Odjur. Nu visar vi resultatet av förfrågningen till broderisugna om att bidra till ett gemensamt tema under pandemin, i en turnerande utställning.

Initiativet, projektet och utställningen är en produktion av natur- och kulturarvsförvaltningen Västarvet. Utställningen visas i rummet Minnesluckan på Regionmuseet Kristianstad.

”Två timmar i vävstolen eller vid hyvelbänken skingrar tankarna och lugnar nerverna. Nu svajar tillvaron och vi behöver slöjden mer än någonsin. Genom Djur & Odjur hittade vi ett sätt att slöjda tillsammans trots att vi inte kunde träffas fysiskt.” Så beskriver Västarvet bakgrunden till utställningen. De över 600 broderierna är sammanställda och gestaltade av textilkonstnären Erik Torstensson.

Läs mer om projektet på Västarvets webbplats.

Vi vill passa på att tipsa om den öppna Facebookgruppen Brodericaféet, med mötesplats på Regionmuseet Kristianstad. Kom med och brodera!

Titta på en film från utställningen!

Titta på filmen som är en visning av utställningen, med musik.
En röd broderad fågel på svart botten.

Blommor och djur på skånska broderade dynor

Blommor och djur på skånska broderade dynor – fantasifulla mönster, glödande färger – en sann ögonfröjd, ur våra samlingar.
Brodera tillsammans på distans: Brodericaféet

Brodera tillsammans på distans: Brodericaféet

Ta fram ett broderi (och kanske en kopp kaffe) och umgås kravlöst och lättsamt med andra! Brodericaféet är en öppen grupp för dig som är broderiintresserad och vill träffa likasinnade.
Broderad häst i rätt

Djur och fåglar tolkade med tvistsöm

Tvistsömmen har gamla anor i Skåne. Karin Selander i Kristianstad äger en samling som består av tvistbroderier från 1900-talet.
Om Lejoparden. "Sen bad jag mitt bonusbarnbarn Bella, sju år, att rita några djur som jag kunde brodera."

Om Lejoparden. ”Sen bad jag mitt bonusbarnbarn Bella, sju år, att rita några djur som jag kunde brodera.”

"När Bella fick reda på att jag skulle skicka iväg broderiet blev hon lite lång i ansiktet." Margareta Persson i Kristianstad berättar om sitt bidrag till utställningen.
Om sfinxen: "Människan är ett djur, men också ett odjur."

Om sfinxen: ”Människan är ett djur, men också ett odjur.”

"Människan är ett djur, men också ett odjur. Sfinxen blev min association till kopplingen mellan dessa två - en slags sammansmältning av rovdjur och människa." Sigrid Malmkvist Padoan i Kristianstad berättar om sitt bidrag till utställningen.
Broderad fisk

Om fisken: ”Jag har faktiskt inte bestämt om min fisk är ett djur eller ett odjur.”

"Det här med att 'du är fri att brodera vad du vill', kan vara svårt. Jag fastnade i alla fall för att det gärna fick vara tredimensionellt."Anita Wallin i Malmö berättar om sitt bidrag till utställningen.
Om vargen: "Många är ensamma och isolerade men det finns ett hopp och en färgsprakande värld där ute."

Om vargen: ”Många är ensamma och isolerade men det finns ett hopp och en färgsprakande värld där ute.”

"Många är ensamma och isolerade men det finns ett hopp och en färgsprakande värld där ute." Mimmi Persson i Dalby berättar om sitt bidrag till utställningen.
Om vildsvinet: "I koppling till Covid tänkte jag på att de är skygga djur som inte syns. Man ser bara vad de har orsakat."

Om vildsvinet: ”I koppling till Covid tänkte jag på att de är skygga djur som inte syns. Man ser bara vad de har orsakat.”

"Jag bor i närheten av Fyledalen, bakom elstängsel, just på grund de här odjuren. I koppling till Covid tänkte jag på att de är skygga djur som inte syns. Man ser bara vad de har orsakat." Jeanette Libedies Nord i Ystad berättar om sitt bidrag till utställningen.

Djur och odjur i skånsk tvist

Tvistsömmen har gamla anor i Skåne. Karin Selander i Kristianstad äger en samling som består av tvistbroderier från 1900-talet. Tvistsöm
Östra Storgatan 27B
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!