Blommor och djur på skånska broderade dynor
Blommor och djur på skånska broderade dynor – fantasifulla mönster, glödande färger – en sann ögonfröjd! Textila målningar där brodösen satt sin prägel på arbetet. Folkkonst i broderiform!
Yllebroderi – broderi med ullgarn, i regel på ylletyg, i fria sömsätt. I Skåne är dessa yllebroderier vanliga från 1700- och 1800-talen på bänklängder, kuddar, åkdynor och täcken. I Regionmuseet Skånes textila samlingar finns ett 60-tal yllebroderier med denna form- och färgprakt, bl.a ett antal makalöst broderade täcken från nordöstra Skåne.
Broderierna visar upp en rikedom av mönster och mönstervariationer – figurscener, blomsterkransar, vaser med blommor, blommor i mängder av olika slag – solrosor, tulpaner, pioner, prästkragar, – stjärnor, och inte minst djur – fantasifulla fåglar av diverse olika slag, hjortar, hästar, lamm, lejon, ja – till och med enhörningar.
På Regionmuseets yllebroderier finner vi rutmönster med blommor och fåglar på kvist, jaktscener med jägare och hjortar och fåglar, lammet med korsfanan, krönta sköldar omgivna av lejon med krona på huvudet, eleganta fåglar – både sittande på kvist som flygande, fjärilar och påfåglar. Oftast är broderiet täckande – inga tomma ytor – då placerades en extra blomma eller fågel in i mönstret.
Bilder: Bänklängd, ur Regionmuseet Skånes samlingar, daterad 1825, från nordöstra Skåne. Längd 415 cm och bredd 46 cm. Mönster: blommor och blombårder, mittstjärnor med kvastar, flygande fågel med utbredda vingar och kvist i näbben, motställda sittande fåglar på kvist, krönt sköld med en kvinna i –omgiven av lejon med krona på huvudet.
Text: Maria Jehander-Andersson