Djur och fåglar tolkade med tvistsöm
Tvistsömmen har gamla anor i Skåne. Karin Selander i Kristianstad äger en samling som består av tvistbroderier från 1900-talet. Läs hennes text!
Bland de tvistbroderier jag samlat under åren finns det många djur och fåglar. Det är bäckahästar och hjortar som känns igen från vävnader i röllakan och flamskväv, stora och små fantasifåglar, och nyare broderier som avbildar olika hundraser!
När tvistsöm var som mest populär, i mitten av 1900-talet, var suget efter nya mönster intensiv och uppfinningsrikedomen om det man kunde avbilda stor. De senaste decennierna har intresset för tvistsöm mattats betydligt. Mycket blev sytt men mycket kastas.
Min samling visar tvistsöm från 1900-talet och är ett försök att bevara en skärva kulturarv som inte betraktas som finkultur.
Tvistsömmen har gamla anor i Skåne. Därför är det roligt att lyfta fram sömsättet och visa hur djur och fåglar tolkats med dessa stygn när utställningen besöker vårt landskap.
Om tvistsöm
Tvistsöm är en variant av korssöm där det ena stygnet är längre än det andra. Man syr ett långt snedstygn framåt och sedan ett kort snedstygn tillbaka vilket ger en flätad karaktär. Sömmen används oftast som heltäckande och är mycket hållbar.
Ursprungligen broderades med handspunnet växtfärgat ullgarn på handvävt linne. Sömmen är dokumenterad från 1100-talet och det finns arbeten bevarade på museer och privata samlingar från 1600-talet. Tvistsömmen användes till kuddar, åkdynor och täcken. 1900-talets tvistbroderier är huvudsakligen kuddar och väggbonader.
Text: Karin Selander
Bild: Exempel på tvistsöm ur Karin Selanders privata samling.