Mymlans klänning
Mymlan är den vänliga och hjälpsamma storasystern i Tove Janssons berättelser om muminfamiljen och alla mumintrollen i Mumindalen. Mymlan framträder i olika klänningar över tid, den randiga är känd från den klassiska boken ”Hur gick det sen?” från 1952. Klänningarna har alltid prydliga knappar och kompletteras ofta med en rosett eller krage.
Muminsystrarna Mymlan och Lilla My liknar varandra till det yttre – i klänningar och med varsin knut på huvudet – men de har helt olika personligheter: Mymlan är lugn, ansvarstagande och ordentlig och försöker förgäves uppfostra den busiga och egensinniga lillaystern. Plikten lättar dock när Lilla My adopteras av muminfamiljen.
Mymlan drömmer ofta om den stora kärleken. Hon förälskar sig lätt och hyser romantiska känslor för Polismästaren, som tillhör arten hemuler i Mumindalen. Ordet mymla är inom Tove Janssons krets ett slangord med betydelsen ”älska”.
Berättelserna om mumintrollen är en sagovärld med figurer som har mycket utpräglade personligheter. Historierna och gestalterna i berättelserna hämtas ofta från händelser och människor i Tove Janssons närhet: Den trygga och omtänksamma Muminmamman liknar hennes egen mor och Too-ticki är ett porträtt av livskamraten Tuulikki Pietilä.
Troligen bär flera av figurerna också drag av författaren själv, och möjligen är storasyster Tove – ofta porträtterad som barn i randiga kläder – besläktad med Mymlan.
Kort om Tove Jansson (1914–2001)
Tove Jansson – författare, illustratör, konstnär och serieskapare – växer upp som den äldsta systern i ett finlandsvenskt konstnärshem i Helsingfors.
Familjen tillbringar vintrarna i Helsingfors och somrarna på Bildö i Stockholms skärgård. Det är också Blidö som är förebilden till Mumindalen.
Tove Jansson utbildar sig bland annat på Konstfack i Stockholm och vid Ateneum i Helsingfors. Hon tar avstånd mot nazismen och gör senare feministiska ställningstaganden.
Böckerna om livet i Mumindalen och om muminfamiljen ges ut 1945–1970 och det stora genombrottet kommer med den tredje boken Trollkarlens hatt (1948). Numera är böckerna översatta till omkring 40 olika språk.
Tove Jansson tillhör 1900-talets största svenskspråkiga barnboksförfattare och jämförs med Astrid Lindgren. Hon räknas också som en av de internationellt mest kända finländska konstnärerna och en av de mest kända svenskspråkiga författarna.
Läs mer om Tove Janssons liv och produktion på moomin.com.
Foto: Charlotte Gawell