Hanni Kamaly och Kristianstads offentliga konstsamling
Hanni Kamaly utforskar Kristianstads kommuns konstsamling. Hennes upptäckter bildar en tankekarta som successivt växer fram på väggarna i Mirórummet, för att till sist kulminera i publika vandringar genom staden – med nytt ljus på den offentliga konsten.
Utgångspunkten för Hanni Kamalys arbete är den offentliga konsten som ett bland flera uttryck för normer och samhällsstrukturer, som i sin tur speglar vilka människor som porträtteras eller vilka motiv och teman som gestaltas i en konstsamling.
Om Hanni Kamaly
Hanni Kamaly är född 1988, uppväxt i Brumunddal i Norge, och bor och arbetar i Malmö. Hon är utbildad vid Malmö konsthögskola (Masterexamen) samt konsthögskolan i Bergen och Palestinas internationella konsthögskola.
Hennes forskningsbaserade konst uttrycks genom film, skulptur och performance, som följer och gestaltar kolonialismens och rasismens verkningar in i vår egen tid.
”Upptäckter i historiska arkiv och samlingar sammanförs i hennes konst med populärkulturella yttringar i reklam, tv-serier, spelfilm och musik.”, skriver Moderna Museet Malmö om hennes arbete.
Hanni Kamalys konst har bland annat visats på Lunds Konsthall, Ginerva Gambino i Köln, Tegel i Stockholm, Moderna Museet i Stockholm, Luleå Biennial (flera städer i regionen Norrbotten), Malmö Art Museum, Skånes konstförening i Malmö och Almanac i London.
Bild: Detalj från Hanni Kamalys arbete.