Vi har tagit konsten dit alla går – toaletten. På Regionmuseet Kristianstad och stadsbiblioteket kan du nu uppleva konst när du besöker den tillgänglighetsanpassade toaletten.

Det är konstnärsduon Thunderforce som har omvandlat och installerat ett konstverk på en av toaletterna inne på Regionmuseet Kristianstad. Den ovanliga ribbdyngbaggen som till vardags bryter ner hästbajs och är hemmahörande i Åhus, välkomnar nu besökaren in till en oväntad upplevelse. I det nya videoverket blir kroppens restprodukter återanvända och omvandlade. Med fokus på det som förenar oss människor bjuder Thunderforce in till en abstrakt och lugn bildvärld.

På toaletten på stadsbiblioteket i Kristianstad är det konstnären och arkitekten Johan Sandler som stått för konsten. Johan Sandlers konstnärliga gestaltning utgår från det välbekanta toalettklottret. Hans konstverk består av bokstäver på svenskt teckenspråk som bildar ett klassiskt toalettklotter med ord, meningar och uttryck. Uttrycken och orden är egentligen fingerrörelser och inte bokstavskombinationer. Johan Sandel beskriver det som ett enfaldigt, naivt anslag med underliggande betydelser. Och den bokstavliga innebörden går förlorad för den som inte kan teckenspråk.

De två konstverken är en del av Kreativa Europa-projektet AAA – Accessible Art for All. Projektet har under 2021 och 2022 genomfört olika konstprojekt på offentliga toaletter i Hamburg, Leicester, Rom, Sofia och Kristianstad. Genom konst på offentliga toaletter lyfts olika budskap fram för ett framtida Europa, ett samhälle som ska vara inkluderande. I Kristianstad har konstnärerna arbetat med budskapet ”toaletter mot mobbing och diskriminering av personer med funktionsvariationer”.

Läs mer om projektet här.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!