Kristianstad kommun och Kristianstad konsthall har världens största samling av Miróaffischer. Den är donerad av samlaren och konstälskaren Nils Tryding (1929–2020) och omfattar 154 originalaffischer från åren 1937–1983.

Den katalanske konstnären Joan Miró (1893–1983) är en av 1900-talets mest betydande och mångsidiga konstnärer. Han ville nå ut till den stora publiken och det gjorde han genom offentliga konstverk och affischkonsten.

År 1973 gjorde Joan Miró utställningsaffischen till en presentation av hans originalaffischer som visades på Kristianstads museum (Idag Regionmuseet Kristianstad). Denna bild har blivit en viktig och sammanhållande symbol för hela den unika samlingen som Nils Tryding sedan donerade i två omgångar, år 2003 och 2012, till Kristianstads kommun och Kristianstads konsthall.

Några av verken är signerade av Joan Miró och har ibland personliga dedikationer till Nils Tryding. De flesta av affischerna är utförda som litografier, men här finns även serigrafier och träsnitt.

Miró-rummet

Nils Tryding donerade sin samling till Kristianstads kommun med en önskan att den skulle förbli intakt och kunna komma både forskare och konstintresserade till del. Samlingen vårdas av Kristianstads konsthall. En del av konsthallen har omvandlats till ett Mirórum, där delar ur samlingen kan visas men när det passar används det även till andra mindre utställningar. När vi visar någon del av Mirósamlingen finns det i vår utställningskalender.

Kort om Nils Tryding

Nils Tryding levde sitt hela vuxna liv i Åhus men i sitt arbete som läkare och reste han runt i världen. När han befann sig i Paris 1958 såg han en målning av Joan Miró på Unescohuset – och köpte sin första affisch från ett lokalt konstgalleri. Med tiden blev Nils Tryding nära vän med konstnären.

I en intervju med Sveriges Television, 2019, berättar Nils Tryding om sitt samlandet:

”Det är ungefär som att samla frimärken. Man måste bestämma sig för vad som är viktigt att koncentrera sig på det. Det som tilltalade mig med Miró var hans klara färger.”

Nils Tryding avled i december 2020. Konsthallschefen Marika Reuterswärd säger:

”Läkaren och konstsamlaren Nils Trydings storslagna gåva till Kristianstad  –  hans unika samling av  Joan Mirós konstverk på papper – kommer att hålla minnet av denna engagerade konstvän levande hos oss på Kristianstads konsthall och Regionmuseet Skåne.”

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!