Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Inblick. I förändring – arbetet med offentlig konst.

28 juni 2021 3 oktober 2021

Nyfiken på offentlig konst? ”Inblick/Utblick. Om arbetet med offentlig konst” är en presentation i tre delar och på flera platser: I Mirórummet på Kristianstads konsthall, på Åhus museum och utomhus bland Kristianstads offentliga konst. 

 ”Inblick”, i Mirórummet i konsthallen, visar hur synen på och arbetet med den offentliga konsten har förändrats över tid: Från 1800-talets monument och 1900-talets utsmyckningar till vår egen tids konstgestaltningar.

Utgångspunkten är Maria Bajts skissarbeten för den konstnärliga gestaltningen ”Fantastiska Figurer” på Hjärtebacke förskola, som representerar och förmedlar dagens arbetssätt och konstnärliga process.

Här finns också en presentation av Nils Möllerbergs skulptur ”Pomona” från 1948, som ett exempel på dåtidens arbete med offentlig utsmyckning.

På samma gång följer vi konstnären Hanni Kamalys arbetsprocess, genom hennes research och upptäckter kring Kristianstad kommuns offentliga konstsamling. Hennes arbete växer successivt fram på Mirórummets väggar för att till sist kulminera i publika vandringar genom staden – med nytt ljus på den offentliga konsten.  

Välkommen!

Nils Möllerberg och Pomona

Nils Möllerberg och Pomona

Pomona är ett offentligt konstverk i klassisk realism av Nils Möllerberg, 1892–1954. Bronsskulpturen skapades 1948 och finns på flera ställen i landet. I Kristianstad placerades år 1956 och bekostades av Oscar Petterssons fond. På flera sätt är Pomona ett ganska typiskt exempel på 1940- och 1950-talets offentliga konst.
Hanni Kamaly och Kristianstads offentliga konstsamling

Hanni Kamaly och Kristianstads offentliga konstsamling

Hanni Kamaly utforskar Kristianstads kommuns konstsamling. Hennes upptäckter bildar en tankekarta som successivt växer fram på väggarna i Mirórummet, för att till sist kulminera i publika vandringar genom staden – med nytt ljus på den offentliga konsten.
Maria Bajt och Fantastiska Figurer

Maria Bajt och Fantastiska Figurer

Hur går arbetet med offentlig konst till i Kristianstad? Genom Maria Bajts skissarbeten för  den konstnärliga gestaltningen Fantastiska Figurer får vi veta mer om enprocentsregeln och följa vägen mot den nya konsten i Hjärtebacke förskola.
Gratis
Östra Storgatan 27b
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!