Museet ligger vid den gamla nedlagda järnvägsstationen Kristianstad Södra. Upplev utställningen inomhus – med vagnar, lok, skyltar, biljettkiosk och tågkupéer från förr – och besök museets bangård med stationsbyggnader, olika typer av godsvagnar, fordonslok och andra järnvägsföremål.

För barn – och vuxna – finns järnvägskupéer att kliva in i och tågmodeller att titta på. I en av vagnarna finns en liten pysselhörna med Pettson & Findus. Utomhus arrangerar vi under vissa dagar skjuts för de yngsta med det lilla ångloket.

Landins Cykelverkstad återuppstått som utställning en våning upp i museet. Välkommen in bland hojar och hantverk – från det tidiga 1900-talet fram till slutet av 1960-talet.

I Järnvägsmuseets reception finns en liten butik med försäljning av glass, souvenirer, leksaker och böcker.

Samarbetet med Museiföreningen ÖSJ

Järnvägsmuseets verksamhet är ett resultat av ett unikt samarbete mellan Museiföreningen Östra Skånes Järnvägar (MfÖSJ) och Regionmuseet Skåne.

Ångloken och vissa av vagnarna tillhör Regionmuseet Skåne medan MfÖSJ äger vagnar, rälsbussar, lokomotorer, elektroloket och en hel del annat. Tillsammans arbetar vi med att vårda och bevara spårområdet och de lok och vagnar som finns i samlingarna.

MfÖS står för det praktiska järnvägskunnandet och sköter även om trafiken när våra lok och vagnar rullar. Det är föreningens medlemmar som kör tåg på den smalspåriga järnvägen utanför museet, bland annat till utflyktsmål som Åhus.

Läs mer om Museiföreningen Östra Skånes Järnvägar.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!