Liten ordlista
AI (artificiell intelligens) – AI är i grunden ett datorprogram som lär och anpassar sig. En AI kan till exempel vara en dator eller maskin som utför uppgifter som vanligtvis kräver en människa.
Algoritm – en uppsättning regler som används för att hantera stora mängder information, eller data. Algoritmer är programmerade att bestämma hur data ska hanteras, och vad data ska leda till. För att algoritmen ska kunna göra sitt jobb behöver den information, data. Och den datan är det du själv som förser den med, genom till exempel ditt beteende på nätet.
AR (augmented reality )- AR står för och är ett sätt att förstärka verkligheten genom att kombinera den omgivande verkligheten med ett lager av visuella data. Den stora behållningen med AR är att allt sker i realtid och sinnesintrycken kommer från verkliga och digitala källor samtidigt. Alla med en smartphone kan ta del av AR också vilket gör den tillgänglig för de flesta. Om du står framför en okänd staty någonstans i världen och tar upp din mobil i kameraläge och riktar mot statyn så dyker det vips upp information om när och varför och hur den är byggd.
Blockkedja/blockchain – en digital teknik där information delas i realtid. Blockkedjor sparar och spårar data på så kallade block. Informationen existera inte bara på ett block, utan sprids över många, vilket gör det omöjligt att förfalska information och data efter det att den har blivit uppladdad. Det finns en mängd olika blockkedjor – så som Ethereum, Tezos och Polygon.
Hackaton – ett event där programmerare träffas under ett dygn eller en längre tid för att koda, skapa nya program och produkter, och utbyta erfarenheter och kunskap.
Kryptovaluta – en digital valuta. Den första och mest kända kryptovalutan heter bitcoin och nådde en publik 2008 när Satoshi Nakamoto släppte pappret Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Sedan dess har ett oändligt antal kryptovalutor skapats.
Metaverse – I metaverse-eran förväntas vi kliva in i internet tredimensionellt istället för att delta tvådimensionellt som idag. Visionen är att metaverse är en serie virtuella miljöer där du kan skapa och utforska ihop med andra personer som inte befinner sig på samma fysiska plats som du. Metaverse kommer att byggas successivt och ett gäng företag är redan igång. Dock är det troligt att det inte kommer att finnas endast ett metaverse, utan att det kommer att finnas en mängd olika. Ordet metaverse myntades 1992 av författaren Neal Stephenson, och förekom för första gången i hans novell Snow Crash.
MR (mixed reality) – MR är som en mix av AR och VR, där man kombinerar en digital värld med den verkliga världen, och där de digitala objekten dessutom kan interagera med den verkliga världen. En animerad gubbe kan i den här mixade verkligheten alltså hoppa upp på bord och stolar och använda de verkliga objekten som finns i ett vardagsrum till exempel.
Net art – Net art, som också är känt under namnet Internet art, är konst som har gjorts för och existerar på Internet. Net art uppkom under 90-talet och utvecklades i takt med att internet blev allt mer avancerat och tillgängligt för en större publik.
NFT – En förkortning av Non-Fungible Token. NFT:er är digitala föremål, tillgångar och konstverk som är unika. Föremålen är försedda med metadata och stämplas med en digital kod som garanterar att föremålet är äkta och som visar vem som är skapare och ägare. Detta sätt att märka digitala föremål görs genom en teknik som kallas blockkedjor eller blockchains. Genom denna teknik får köparen ett bevis på äkthet och ägande samtidigt som konstnärens arbete skyddas.
P2P-nätverk – P2P är en förkortning av engelskans “peer to peer”. P2P är ett slags datornätverk utan hierarki där alla enheter i nätverket kan agera i alla roller. P2P-nätverk används bland annat för fildelning och blockkedjor.
Smarta kontrakt/smart contracts – Så kallade smarta kontrakt är automatiserade och digitala avtal som existerar på blockkedjorna. De används vanligtvis för att automatisera genomförandet av digitala avtal, så att alla inblandade kan vara säkra på resultatet. Resultatet säkerställs utan att det sker någon tidsförlust och utan inblandning av mellanhänder.
Web3 – Termen Web 3.0 myntades 2006 och beskriver tredje generationens internet. Web 1.0 kom på 1990-talet och byggde mycket på enklare hemsidor där man kunde ta del av information men inte skapa eller göra så mycket med den. I och med Web 2.0 började vi tänka på webben mer som en applikation eller plattform. I samband med detta kom internetbanker, bloggar, sociala medier och dylikt. Vi började göra saker på nätet, vi skapade eget material och uttryckte våra åsikter. Vissa stora techföretag, exempelvis Apple, Google och Facebook fick mycket makt.
I Web 3.0 tar vi steget bort från de stora applikationerna och företagen. Där vi i Web 1.0 och 2.0 läst och skapat saker digitalt tar vi i Web 3.0 steget till att även äga saker digitalt. Istället för att väldigt mycket data lagras i några få stora databaser, hos exempelvis Facebook, distribueras istället data så att alla får kontroll över sin egen information. Blockkedjor är grundbulten i Web3.
VR – VR är en förkortning av virtual reality, en virtuell verklighet. Det är en teknik som möjliggör antingen programmerade fiktiva miljöer eller filmade miljöer, eller en kombination av båda. Detta görs främst med hjälp av speciella glasögon, men upplevelsen kan förstärkas med hörlurar och handkontroller. Ju fler sinnen, desto bättre!