X
Nu har vi öppet igen. Mer information.

Från början av filmhistoria till idag har film genomgått stora förändringar. På Filmmuseet får du lära dig mera om hur det har gått till.

Om programmet utan workshop

Eleverna får en kort introduktion om filmens födelse i världen och i Sverige och lär sig om hur de första spelfilmerna i svenska filmhistorien skapades (teknik, berättelse, skådespeleri, filmspråk). Vi tittar även på strategier som användes för att locka publiken. Eleverna bjuds sedan på en kortfilm och vi reflekterar efteråt över filmens utveckling. Känner vi igen oss i de första filmerna? Hur använder vi idag bilder som vi producerar, och hur skiljer sig detta från vad pionjärerna gjorde i början av filmhistorien?

Prova-på workshop

Jämför hur man gjorde film då och nu och skapa film i anrik ateljé!

Eleverna får en kort introduktion om filmens födelse i världen och i Sverige och lär sig om hur de första spelfilmerna i svenska filmhistorien skapades (teknik, berättelse, skådespeleri, filmspråk) och om strategierna som användes för att locka publiken. I efterföljande workshop får barnen experimentera med filmspråket och skådespeleri och jämföra då- och nutids stilar. Workshopen innehåller en reflektion över vad vi gör med våra bilder idag jämfört med i början av filmhistorien.

Plats

Filmmuseet

Om Filmmuseet

Svensk film föddes i Kristianstad för mer än 100 år sedan. I Kosmorama-huset, där Filmmuseet ligger idag, hade filmbolaget Svenska Bio egen filmateljé och en liten biograf, Intima. Fortfarande idag är det möjligt att ta del av ateljéns rekvisita och att njuta stumfilm i museets biograf. Utställningen berättar inte bara om hur Kristianstad blev en viktig stad för svensk film utan tar oss med på är en resa tillbaka till filmens första år. Genom denna berättelse kan vi bättre förstå framväxten av dagens bild- och medievärld.

OBS! Vi har för tillfället inget skräddarsytt program för gymnasieelever, men vi tar gärna emot gymnasieklasser som önskar sig en visning av Filmmuseet. Vid behov kan innehållet diskuteras med filmpedagogen.

Kopplingar till läroplanen

Upptäck filmmediet då och nu

Centralt innehåll för årskurs 4-6

Bild

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Samhällskunskap

Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, såväl i digitala som andra medier, med ett källkritiskt förhållningssätt.

Upptäck filmmediet då och nu med workshop

Centralt innehåll för årskurs 4-6

Bild

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap, fotografering och filmande samt redigering i datorprogram.

Samhällskunskap

Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, såväl i digitala som andra medier, med ett källkritiskt förhållningssätt.

Bokning

Programmet bokas enklast via vårt bokningsformulär eller via telefon 044-620 19 06, tis–fre kl 8–11.

Datum

Fast program

Tid

60 min

Tid med workshop

45 minuter + 60 minuter workshop OBS! Det kan vara bra att räkna med en kort paus i mellan.

Antal

Max 25 elever/klass

Antal med workshop

Max 15 deltagare

Årskurs

Årskurs 4–6,Särskolan,

Arrangör

Filmmuseet


Bokningsformulär

Använd formuläret för att enklast skicka en bokningsförfrågan till våra skolprogram. Din visning är inte bokad förrän du fått en bekräftelse av oss.


Frågor?

För frågor och mer information kan du kontakta oss via gemensam e-post som vi alla läser: [email protected]

Du är också välkommen att kontakta oss utifrån våra specialistområden och teman.

Film och filmhistoria
Veronique Dubois-Coté
0707-84 19 11
[email protected]

Arkeologi och uppsökande verksamhet
Helen Lilja
0707-84 19 28
[email protected]

Kulturhistoria
Malin Liedberg
0707-84 19 27
[email protected]

Kulturhistoria
André Ivarsson
0707-84 19 26
[email protected]

Konst
Maja Magnusson
0707-84 19 43
[email protected]

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!

Scroll to Top