Från början av filmhistoria till idag har film genomgått stora förändringar. På Filmmuseet får du lära dig mera om hur det har gått till.
Om programmet utan workshop
Eleverna får en kort introduktion om filmens födelse i världen och i Sverige och lär sig om hur de första spelfilmerna i svenska filmhistorien skapades (teknik, berättelse, skådespeleri, filmspråk). Vi tittar även på strategier som användes för att locka publiken. Eleverna bjuds sedan på en kortfilm och vi reflekterar efteråt över filmens utveckling. Känner vi igen oss i de första filmerna? Hur använder vi idag bilder som vi producerar, och hur skiljer sig detta från vad pionjärerna gjorde i början av filmhistorien?
Prova-på workshop
Jämför hur man gjorde film då och nu och skapa film i anrik ateljé!
Eleverna får en kort introduktion om filmens födelse i världen och i Sverige och lär sig om hur de första spelfilmerna i svenska filmhistorien skapades (teknik, berättelse, skådespeleri, filmspråk) och om strategierna som användes för att locka publiken. I efterföljande workshop får barnen experimentera med filmspråket och skådespeleri och jämföra då- och nutids stilar. Workshopen innehåller en reflektion över vad vi gör med våra bilder idag jämfört med i början av filmhistorien.
Plats
Filmmuseet
Om Filmmuseet
Svensk film föddes i Kristianstad för mer än 100 år sedan. I Kosmorama-huset, där Filmmuseet ligger idag, hade filmbolaget Svenska Bio egen filmateljé och en liten biograf, Intima. Fortfarande idag är det möjligt att ta del av ateljéns rekvisita och att njuta stumfilm i museets biograf. Utställningen berättar inte bara om hur Kristianstad blev en viktig stad för svensk film utan tar oss med på är en resa tillbaka till filmens första år. Genom denna berättelse kan vi bättre förstå framväxten av dagens bild- och medievärld.
Kopplingar till läroplanen
Upptäck filmmediet då och nu – centralt innehåll för årskurs 4-6
Bild
Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
Samhällskunskap
Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, såväl i digitala som andra medier, med ett källkritiskt förhållningssätt.
Upptäck filmmediet då och nu med workshop – centralt innehåll för årskurs 4-6
Bild
Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap, fotografering och filmande samt redigering i datorprogram.
Samhällskunskap
Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, såväl i digitala som andra medier, med ett källkritiskt förhållningssätt.