Från en kungs dröm till en färdig stad. Vad var det som fick kungen att anlägga en stad på den sanka ön ute i Helgeå?
Att bygga en helt ny stad krävde både mycket pengar, tid och arbetskraft. Hundratals soldater byggde vallar, gator och bastioner. Murare, stenhuggare, snickare, smeder och många fler sökte sig hit för att bygga staden och tjäna sitt uppehälle. Staden fylldes även av handelsmän, hantverkare och de som man helst inte ville ha där – tjuvar, skojare och andra laglösa individer. Hur samsades denna brokiga skara av människor i nybyggarstaden Kristianstad?
Programmet kan utökas med 60 minuters dramaövningar kring livet i staden.
Om C400 – Staden i vattenriket
Regionmuseets stadshistoriska utställning är en upplevelse för såväl öga som öra. Här finns också kläder att prova, och en gris som gärna blir klappad. Utställningen tar oss från idag tillbaka till den danska tiden, till Kristianstads födelse år 1614.
Utställningen är uppbyggd som staden Kristianstad, med raka gator och två torg. På paradgatorna visas stadens framsida, på smalgatorna trängs arbete, fattigdom, katastrofer och sjukdom.
Genom Kristianstadsbornas levnadsöden skapas en mustig berättelse om stadens historia. Utställningen är fylld av berättelser om människor och djur, gammal och ung, rik och fattig.
Lärarhandledningar
På upptäcktsfärd i utställningen C400
Tillsammans med det lilla skelettet Thue kan eleverna gå på jakt i Kristianstads historia, och göra fynd som alla bär på en egen berättelse.
Ladda ner våra häften med frågor, funderingar och uppgifter om utställningen och Kristianstads historia, som dina elever sedan löser när ni besöker utställningen.
De rätta svaren
Plats
Regionmuseet Kristianstad