Filmer som påverkar

Hur gjorde man film i början av filmhistorien och vilka verktyg hade man för att uttrycka ett budskap? Med startpunkt i den tidiga filmhistorien kopplad till Kristianstad kollar vi på varför film alltid varit så bra för att sprida idéer och budskap.

Om programmet

I Kristianstads gamla filmateljé spelades in de första svenska spelfilmerna 1909-1910. I detta program får först eleverna en kort introduktion om filmens första år, både internationellt och lokalt. Hur gick en filminspelning till och hur såg en film ut?

Vi berättar sedan om grundidéerna bakom filmproduktionen i Kristianstad och lägger särskilt fokus på två av Kristianstads filmer som blev de första svenska propagandafilmerna. Vi kollar på samhällsklimat vid den tiden och går igenom strategierna som film redan då kunde använda sig av för att förmedla ett budskap.

I sista delen av programmet bjuds eleverna in i biosalongen där vi ser på några exempel av propaganda genom filmhistoria. Varför är film ett så bra medium för propaganda? Kan man dra paralleller med hur film och medier fungerar idag i vårt samhälle?

Skolprogrammet är gratis för skolor i Kristianstads kommun. För skolor utanför kommunen kostar det 800 SEK per visning.

Om Filmmuseet

Svensk film föddes i Kristianstad för mer än 100 år sedan. I Kosmorama-huset, där Filmmuseet ligger idag, hade filmbolaget Svenska Bio egen filmateljé och en liten biograf, Intima. Fortfarande idag är det möjligt att ta del av ateljéns rekvisita och att njuta stumfilm i museets biograf. Utställningen berättar inte bara om hur Kristianstad blev en viktig stad för svensk film utan tar oss med på är en resa tillbaka till filmens första år. Genom denna berättelse kan vi bättre förstå framväxten av dagens bild- och medievärld.

Bokning

Programmet bokas enklast via vårt bokningsformulär eller via telefon 044-620 19 06, tis–fre kl 9–11.

Datum

Fast program

Tid

60 minuter

Antal

Max 25 elever/klass

Årskurs

Årskurs 7–9,Gymnasiet,Vuxenutbildning,

Arrangör

Filmmuseet

Kopplingar till läroplanen

Centralt innehåll för årskurs 7-9

Historia
• Analys av historiebruk kopplat till någon tidsperiod, till exempel hur olika aktörer använder historia för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Samhällskunskap
Information och kommunikation
• Hur media produceras, distribueras och konsumeras samt vilka möjligheter och svårigheter det kan innebära för mediernas roll i ett demokratiskt sam¬hälle.


Bokningsformulär

Använd formuläret för att enklast skicka en bokningsförfrågan till våra skolprogram. Din visning är inte bokad förrän du fått en bekräftelse av oss.


Välkommen att kontakta oss utifrån våra specialistområden och teman.

Film och filmhistoria
Veronique Dubois-Coté
0707-84 19 11
veronique.dubois-cote@regionmuseet.se

Arkeologi och uppsökande verksamhet
Helen Lilja
0707-84 19 28
helen.lilja@regionmuseet.se

Konst och kulturarv
Sigrid Nilsson
0707-84 19 31
sigrid.nilsson@regionmuseet.se

Kulturhistoria
André Ivarsson
0707-84 19 26
andre.ivarsson@regionmuseet.se

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!