Under 2022 startade personalen på Regionmuseet Skåne och Kristianstads konsthall en insamling via UNHCR för att hjälpa Ukrainas befolkning. Kristianstad har en unik historisk relation till landet. Under perioden 1716–1719 levde den ukrainske statschefen i exil i Kristianstad. Då hade han utarbetat Ukrainas första konstitution som gått till historien som en av de tidigaste demokratiska författningarna i Europa.  

Hösten 2021 öppnade en utställning, Dedication – Traces and Tactics, i Kristianstads konsthall med unga ukrainska konstnärer. Temat var demokrati och maktfördelning i Ukraina. En månad efter att utställningen stängts kom nyheterna om Rysslands anfall på landet och på demokratin. 

Medarbetarna på Regionmuseet Skåne och Kristianstads konsthall uppmuntrade även besökare och andra att stötta insamlingen. Medarbetarna påbörjade insamlingen genom att skänka pengarna som annars skulle ha gått till årets julklapp 20201 från arbetsgivaren. När insamlingen avslutades i början av 2023 hade man lyckats samla in 72 550 kronor som oavkortat går till UNHCR’s arbete med människor på flykt från Ukraina.

https://min.sverigeforunhcr.se/fundraisers/regionmuseet-skane-for-ukraina1

#swedishmuseumsforukraine #standwithukraine 

Bild

CC BY-SA 3.0 UP9/Wikimedia

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!