Välkommen till en stadshistorisk utställning för alla åldrar! Besök Kristianstads rika och fattiga kvarter, och upplev staden dramatiska historia. Med avstamp i dagens Kristianstad tar vi oss 400 år bakåt i tiden, till 1600-talets kung Christian IV och hans dröm om en ny renässansstad.

I utställningen möter du det historiska Kristianstad i miniatyr: Stadens framsida med påkostade paradgator och husfasader. Stadens baksida med smalgatornas värld av arbete, fattigdom, katastrofer och sjukdom.

Människornas berättelser

Bland välkända kvarter och byggnader från förr och nu, träder människor fram från olika tider och samhällsskikt. Alla med gripande berättelser om sin vardag och händelser i staden:

Textilarbeterskan som sliter på fabriken ”Yllan”. Människorna som strömmar genom skolbyggnaden som med tiden också blir arbetsstuga för fattiga barn, militärförläggning, lärarseminarium och bibliotek. ”De andra”, som tilldelas mat ur stadens fattigbodar.

Här skildras vardagen på artilleriregementet, arbetet i Kvarnen, hantverket i silversmedjan som går i arv från far till son och hur de stora bränderna chockar stadens invånare.

Belägringen i slutet av 1600-talet, då danskarna intar Kristianstad, finns förstås med och berättelsen om hur staden – efter isolering och hungersnö –, slutligen blir svensk igen.

Det finns även plats för människors drömmar, framtidsplaner och livets små och stora glädjeämnen. Möt hårfrisörskan Olga Krok och hennes salong dit stadens damer för att få håret lagt men också för att berika sig med en dos skvaller.

Både berättelserna och själva miljön i C 400 gestaltar två olika sidor av Kristianstad – den civila och den militära.

Här kan du lyssna på våra digitala guider i utställningen.

Kristianstads historia för barn

C400 med stadens historia och berättelser är spännande för både stora och små barn. De finns många saker att titta på och röra vid, för att upptäcka intressanta saker om livet förr. Barnen kan också prova kläder i historiska stilar och klappa svinet som grymtar!

Här finns dessutom det lilla skelettet Thue som barnen kan följa på upptäcksfärd genom utställningen. I hans fotspår väntar fynd och berättelser.

I Regionmuseets reception kan du fråga efter ett häfte med frågor, funderingar och uppgifter att lösa tillsammans, om utställningen och Kristianstads historia. Du kan också ladda ned materialet för att förbereda dig hemma.

De rätta svaren

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!