Med projektet Rädslans makt och lust vill Regionmuseet Skåne tillsammans med Trelleborgs museum skapa innehåll till en vandringsutställning om rädsla. Med djup förankring i samtida forskning och med många olika perspektiv vill vi ge besökare möjlighet att utforska och reflektera över det egna förhållandet till rädsla.
Trots att vi bor i några av världens säkraste länder och att vi har det så bra som vi aldrig har haft det förut, ökar ohälsan bland befolkningen. Samtidigt ser vi en tilltagande rädsla för ”den andre” med ökad polariseringen i samhället som följd. Extrema rörelser tar alltmer plats i samhället, antisemitism såväl som islamofobi ökar, liksom hot mot HBTQI-personer. Lägg därtill krig, miljökatastrofer och nu också AI. Vad har allt det här gemensamt? Rädsla!
Rädsla för det okända, liksom tron att någon ska ta det som är mitt, är en stark drivkraft men också ett maktmedel. Media och sociala medier har en stor roll i att piska upp stämningen, vilket späder på rädslan. Parallellt med detta frossar människor i deckare, fantasyböcker, skräckfilm och morbida dataspel. Andra ägnar sig åt att jaga adrenalinkickar via extremsporter. Vad är det för mekanismer som styr allt detta?
Genom forskarmedverkan tar vi fram ett väl underbyggt innehåll till en utställning om vad rädsla är, vad den gör med oss och hur den används för att styra människor. Vi vill få besökare att reflektera över och utmana det egna förhållningssättet till rädsla. Kanske lära sig, att med nya insikter välja att agera annorlunda när de känner rädsla. Mer tilltro och respekt för andra är en grundsten för bevarad demokrati.
Projektet är ett samarbetsprojekt med Trelleborgs museum, där Regionmuseet Skåne står som projektägare. Vi kommer att samarbeta med två forskarteam: Emotion lab på Karolinska institutet och med Recreational fear lab på Århus universitet i Danmark. Vi kommer även att inkludera den dokumentation kring rädsla som Regionmuseet genomförde under Covid 19-pandemin, samt fortsätta arbetet med egna mätningar och undersökningar. Vi kommer även att jobba med två Science centers: Finlands vetenskapsmuseum Heureka och Vattenhallen Science Center, Lunds universitet.
Vill du veta mer?
Projektledare: Anna Hadders, Regionmuseet Skåne. anna.hadders@regionmuseet.se, 0707-841916
Medproducent: Annika Börjesson, Trelleborgs museum, annika.borjesson@trelleborg.se, 0730 579725