Syfte och mål
Syftet med projektet är att öka kunskaperna hos verksamma inom skogsbruket gällande den hänsyn som krävs för att behålla natur-, kultur- och sociala värden i skogen. Projektet avser planering och genomförande av utbildning i form av olika typer av gruppaktiviteter samt framtagande av utbildningsmaterial inom hållbart skogsbruk med fokus på inventeringsmetodik gällande bebyggelselämningar i skog samt rådgivningar.
Projektet löper under perioden 2025–2028 och vänder sig främst till personer med tydlig koppling till skogsbruket såsom: skogsägare, skogsentreprenörer, virkesköpare, skogsrådgivare med flera.
Projektets huvudsakliga aktiviteter:
Digitala webbinarier och fältaktiviteter
8 teoretiska lunchwebbinarier som kombineras med 4 praktiska fältdagar där deltagarna får öva på hänsynstagande kopplat till de 12 lämningstyperna i Riksantikvarieämbetets Fornsök:
- Agrara lämningar
- Bebyggelselämningar
- Befästningsanläggningar
- Boplatser och visten
- Gravar
- Industriell verksamhet och skogsbruk
- Kommunikations- och maritima lämningar
- Jakt och fångst
- Kult, offer och folktro
- Metallframställning och bergsbruk
- Ristningar, hällmålningar och minnesmärken
- Övriga lämningar
Fokus ligger på skogens kulturarv och de värden som lämningarna representerar där 1–2 ämnesområden behandlas per gång. Målet är att totalt 500 deltagare ska närvara vid webbinarierna och att 100 deltagare ska delta i fältdagarna.
Rådgivning på lokal nivå
Målgruppen erbjuds rådgivning om skogens kulturarv i specifika områden på by-, fastighets- eller beståndsnivå. Rådgivningen syftar till att fördjupa målgruppens kunskap om natur-, kultur- och sociala värden och lämpliga skötselinsatser vid dessa i det område där målgruppen verkar och direkt kan omsätta kunskapen i praktiken.
Föredrag och kunskapsutbyten
Föredrag av externa föreläsare med kunskapsutbyten gällande kulturella ekosystemtjänster och alternativa brukningsmetoder i skogen. Alternativa sätt att bruka och använda skogens träd, kan till exempel handla om att producera slöjdvirke, fetved, byggnadsmaterial som inte finns i fackhandeln till äldre bebyggelse eller nyproducerade trähus samt brukande av skog för sociala värden.
Fältexkursion – inventering av bebyggelselämningar
En heldagskurs i inventeringsmetodik med fokus på äldre bebyggelselämningar som torp och backstugor. Samma gruppaktivitet genomförs vid 3 tillfällen för olika grupper på olika platser. Deltagarna lär sig känna igen, förstå och ta rätt hänsyn till dessa miljöer. Praktisk övning kombineras med informationsmaterial för användning i egna skogsområden.
Kontaktperson: Emma Holmer, landskapsvetare. 0707-84 19 19, emma.holmer(at)regionmuseet.se