Projektet ska producera en turnerande utställning på temat mat, tillsammans med norska friluftsmuseet Maihaugen och danska Den Gamle By. Inriktningen är hållbarhet, och sammanför historiska aspekter på matproduktion och mathushållning med dagens och morgondagens innovation och forskning. Med utgångspunkt i Norden, utforskar projektet matens betydelse för såväl individer som samhälle och vårt förhållande till produktion, konsumtion och återbruk. 

Målet är att skapa en inspirerande, tankeväckande och generös utställning med en omfattande programverksamhet som kan ge besökarna nya kunskaper att omsätta i sin matvardag. 

Projektet kommer att engagera de flesta yrkesgrupper på Regionmuseet Skåne, och etablera kontakter med både regionala och internationella aktörer inom området mat, i vid bemärkelse. 

Matutställningen produceras och visas på Regionmuseet Kristianstad, Maihaugen och Den Gamle By för att sedan turnera vidare till andra platser i de nordiska länderna. Den kommer att gå att boka från oktober 2023.   

Projektet och utställningen är inspirerad av “FOOD: Bigger than the Plate” (2019) som visades på V&A i London 2019 och delfinansieras av Nordisk Kulturkontakt och Nordisk Kulturfond. 

Projektperiod 

2 december 2019 till 31 december 2021 

Projektägare 

Regionmuseet Skåne 

Projektparter 

Maihaugen, Lillehammer
Den Gamle By, Århus 

Projektfinansiärer

Logotyp för Nordisk kulturfond
Logotyp för Nordiska ministerrådet.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!