Lanthushållsskola

”1959 gick jag på Lanthushållsskolan i Tollarp. Jag var18 år och hade tagit handelsstudenten i Malmö. Eleverna bodde i en byggnad nära stora vägen. Vi fick stiga upp tidigt och börja med att städa våra rum och badrum och sedan promenera till skolan en bit därifrån.

Vi var indelade i olika lag, som hade olika sysslor: bakning, matlagning, tvätt, mangling m.m. När man var i baklaget och hade härliga nybakade bullar, skulle dom sparas till nästa dag för då mättade dom bättre. Det hände såklart att man snodde en och annan bulle.

På onsdagkvällar var det bio i Tollarp, men det skulle inte flickorna på Lanthusskolan ägna sej åt! Nej, då var det samkväm med handarbete och rektorn läste en ”god bok”. Ibland dansade vi en sorts danslek: ”En riktig bussig svärmor vill jag ha”!

Vid Mårten Gås hade vi stor gåsfest, som började med att, iförda bomullsrockar, huckle och gummistövlar, fick vi plocka och ta ur nyss slaktade gäss. Massor av matlagning och sedan berg med disk! Vi fick städa väldigt mycket och bl.a. tömma rektorns potta. Rektorn var fullt rörlig och hade mycket väl kunnat använda toaletten utanför sitt rum.

Det var väldigt gammalmodigt och hierarkiskt på skolan med bara kvinnor, så fort det kom en karl med varor eller liknande, blev det stor uppståndelse. Efter cirka sex veckor förstod jag att lanthushållsskolan inte var något för mej, så jag åkte hem till Malmö och fick jobb på kontor.”

– Brita

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!