Laddar Evenemang

Wellness

3 oktober 202023 maj 2021

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

– Participate, Tend and Befriend!

Observera att lunchvisningarna av Wellness är inställda.

Utställningen presenterar samtidskonstens perspektiv på wellness. Tillsammans med 12 internationellt verksamma konstnärer undersöker Kristianstads konsthall om konsten kan vara en strategi och metod för välbefinnande.

Människors märkbart ökade intresse för hälsa och personligt välbefinnande är ett samhällsfenomen. I pandemins prekära tid är våra gemensamma ansträngningar för kollektiv hälsa av största betydelse.

För många av oss är wellness en eftertraktad livsstil förknippad med lycka och framgång. Samtidigt har vår strävan efter välmående blivit ett polariserat samhällsfenomen. Wellness är delvis en uppslukande livsstil med engagerade anhängare som hänfört delar tron på välbefinnandets utopiska kraft. Samtidigt är det en mångmiljardindustri som närs av hopp och förtvivlan, tvivelaktiga löften och djupa besvikelser, till höga kostnader för den enskilda individen.

Området wellness växer i rasande fart, med en snabb produktion av nya koncept och trender – från skogsbad och retreats till olika åldersreducerande behandlingar och specialdieter. För många har vårdande, av det inre och yttre, även utvecklats till något nödvändigt för att överleva i det hektiska vardagslivet. På samma gång indikerar det också framgång i dagens samhälle – motivation, tid och pengar att ta hand om sig själv och sin kropp har ett signalvärde. Mitt i allt kan wellness även vara en fingervisning om individens inställning till klimatförändringar och politik. Detta kan yttra sig genom enskilda ställningstaganden så som veganism eller plastbantning och handlingskraftig aktivism för en starkare folkhälsa som exempelvis förkortad arbetstid.

Utställningen uppmanar oss att delta, ta hand om och knyta an! Genom olika konstnärliga undersökningar, framställningar och tekniker lyfts frågor som:

  • Hur ser samtidskonsten på fenomenet wellness?
  • Kan konsumtions- och livsstilskritik påverka vårt sätt att leva?
  • Vad gör en pågående pandemi med wellness?

Medverkande konstnärer

Ditte Ejlerskov (DK), Feminist Health Care Research Group – Inga Zimprich and Julia Bonn (DE), The Institute for New Feeling – Scott Andrew, Agnes Bolt och Nina Sarnelle (US), Jeppe Hein (DK), Eleni Kamma (GR), Anna Ting Möller (SE), Nuleinn – Rine Rodin (DK) och Magga Ploder (IS), Pilvi Takala (FI), Slim & Krystal – Sidse Carstens co-lab med Rose Eken och Nils Gröndahl (DK), Sophie Utikal (US), Amanda Vincelli (CA) och UnfitBits – Tega Brain och Suraya Mattu (US).

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!