Laddar Evenemang

Varför tveka? Marika och CG Wachtmeisters konstsamling

12 februari 202222 maj 2022

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

För första gången visas Marika och CG Wachtmeisters privata konstsamling offentligt. Från hemmet och vardagen på Wanås slott har ett stort urval  av deras konst tagit plats i Kristianstads konsthalls utställning ”Varför tveka?”. Här möter besökaren nordiska och internationella konstnärer som hör till de mest betydande inom modern och samtida konst. Dessutom har familjen Wachtmeisters favoritrum, ”det danska vardagsrummet”, flyttat in i utställningen, med danska möbelklassiker och iögonfallande konst. Välkommen!

Bild från trapphallen, Wanås slott. Foto: Anders Norrsell.

Utvalt

Välkommen in i det danska vardagsrummet

Välkommen in i det danska vardagsrummet

Parets Wachtmeister "danska vardagsrum" – hemmets hjärta – är installerat i utställningen med möblemang och konst direkt från slottet. Se dig omkring och bekanta dig med konstverken. Du kan dessutom försiktigt röra vid kläppen i Janine Antonis skulptur "Unveiling". Lyssna!
"På något sätt så har jag aldrig sett er som 'samlare'..."

”På något sätt så har jag aldrig sett er som ’samlare’…”

"Kära Marika. På något sätt så har jag aldrig sett er som 'samlare', snarare att ni 'samlat på er' genom ofta slumpmässiga möten med konstnärer och utställningar." Så skriver Henrik Bauer om sin systers och svågers samling av konst.
Varför tveka?

Varför tveka?

Utställningstiteln ”Varför tveka?” kan beskriva Marika och CG Wachtmeisters inställning till nya möjligheter. Varför skulle de tveka att bjuda in ett nytt konstverk till vardagens samvaro?
En flytt och en utställning

En flytt och en utställning

Marika och CG Wachtmeisters privata konstsamling består framför allt av nordisk och amerikansk konst från 1960-talet fram till idag. I utställningen visas cirka 200 av konstverken.
Kort om Marika och CG Wachtmeister

Kort om Marika och CG Wachtmeister

Bland den konstintresserade allmänheten är Marika Wachtmeister främst känd som grundare av den internationellt erkända skulpturparken Stiftelsen Wanåsutställningar, idag Wanås konst. CG Wachtmeister är uppmärksammad för utvecklingen av Skånes enda ekologiska jordbruk i storformat.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!