Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Så som det skulle kunna vara – Paula Urbano

20 februari 2016 29 maj 2016

Vad händer med en människa när flykten blir till väntan?

Konstnären Paula Urbano undersöker flyktens vardag och villkor i utställningen vars innehåll kretsar kring existentiella frågor med fokus på identitet i relation till migration och plats. Med utgångspunkt i sitt möte med Flyktingen, en man som efter år av förföljelse och dödshot flytt till Sverige och nu väntar på att avvisas, berättar Paula Urbano en historia om väntan, att leva i ovisshet och vad det innebär att vara fri.

Utställningen består av två delar. En stram arkitektonisk installation som förvandlar konsthallen till Migrationsverkets väntsal och besöksrum. Konsthallens besökare kan stiga in i en skulptur, ett klaustrofobiskt rum i rummet. Det är besöksrummet i Migrationsverkets förvar i Flen i skala 1/1 där flyktingar vistas i väntan på avvisning. Här kan man få en kroppslig upplevelse av den trånga miljö flyktingen rör sig i. Utställningens andra del är ett antal videoverk där konstnären undersöker gränsen mellan sanning och fiktion utifrån vardagsrasism, ursprung och hur ens förväntade framtid blev något helt annat. Man kan själv navigera bland möjliga historier, och kanske konfronteras med sina egna fördomar längs vägen.

På ett större plan väcker Paula Urbanos utställning också frågor och funderingar om oss själva som en del av samhället. Hur formas våra liv av det samhälle och det system vi lever i? Vilka möjligheter har vi att styra våra drömmar och vår framtid?

Om konstnären

Paula Urbano är född 1980 i Huddinge och verksam i Stockholm. Hon har en magisterexamen i konst från Konstfack. Hon har medverkat i utställningar ibland annat Karlstad, Skellefteå, Katrineholm, Stockholm, St. Petersburg, Buenos Aires, Miami och Santiago de Chile. Hennes filmer har visats, förutom på museer och gallerier, på festivaler som Oberhausen Short Film Festival och Göteborgs Internationella Filmfestival.

http://paulaurbano.com/

Press

Länkarna kan leda till betallåsta artiklar

Artiklar

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-noje/en-karta-over-vantans-kuber-och-korridorer/

http://www.nsk.se/2016/02/19/vad-hander-nar-flykten-blir-till-en-lang-vantan/

Recensioner

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-o-noje/kristianstads-konsthall-paula-urbano/

Östra Storgatan 27b
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!