Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Östersjön – en kulturskatt

28 juni 2021 27 augusti 2021

Upplev historiska vrak på Östersjöns botten genom dykaren och fotografen William Hembergs undervattensfotografier. 

Östersjön är en av de få platser i världen där det finns så många välbevarade vrak att det kan liknas vid ett museum under vattnet. Här har dykare hitintills hittat närmare 20 000 stycken, efter skepp och mindre båtar. I utställningen på Åhus museum ser du bland annat bilder av fregatten Bodekull som är världens bäst bevarade vrak från 1600-talet, samt fraktfartyg från sent 1800-tal och skepp från första halvan av 1900-talet.

Vandringsutställningen Östersjön – en kulturskatt är producerad 2018 av Kultur Vallentuna i samarbete med fotografen William Hemberg. Utställningen visas i glaspaviljongen på Åhus museum.

Samtidigt presenteras information om skeppet Gribshunden i foajén till Åhus museum. Det innehållet kommer från Projekt Gribshunden, Kallvattenkuren i Ronneby. 

Om bilden: Vrakdyk på Emmy Haase. Foto William Hemberg

Sommaröppet

28 juni−27 augusti
Måndag–fredag, 11.00−17.00

En dykare vid ett vrak.

Lastångaren Emmy Haase

"Att få dyka på Emmy Haase som sjönk 1887 är som ett besöka en tidsmaskin och se hur det var då. Bra att tänka på när man tittar på de här bilderna är att alla vrak förstås inte har hamnat rättvända på botten. Ibland ligger de helt upp och ned, eller lutande mot djupet längs det grund eller skär som det gått på. Några har, som Emmy Haase, lagt sig på sidan."
Man med dykutrustning och kamera

Om William Hemberg

Det är inte bara Östersjövrak som hamnade i fokus för William Hembergs undervattenskamera. På sina dykresor runt om i världen fångade han många olika undervattensmiljöer på bild.
Nakterhus med kompass

Nakterhus med kompass

Nakterhus med kompass på den norska ångaren Vestlandet, som förliste i ”nordlig orkanliknande storm med svårt brytande sjö” den 29 september 1914, någonstans mellan Ölands norra udde och Gotland.
Torget
Åhus, 296 31
+ Google Map
044-620 19 03

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!