Laddar Evenemang

Mother of pearls and follower – Carin Ellberg

11 juni 201618 september 2016

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Ett mångfacetterat konstnärskap i ständig rörelse.

Carin Ellberg arbetar i gränslandet mellan måleri, teckning och skulpturalt objekt. Hennes arbetsätt är en pågående process där det medvetna och otydliga flyter in och ut ur varandra både i tanke och oväntade materialval.
Ellberg är en berättare och hämtar sitt material ur de egna livsupplevelserna. Hon söker länkar mellan vardagsliv och konst. Det är vardagens trivialiteter blandat med de stora livsavgörande frågorna som stöts och blöts. I Carin konst finns ett fritt flöde av associationer, kring förlust och sorg, kärlek, minnen och livsglädjen att gå vidare. Men också observationer från naturen, ett vackert landskap eller organism.

Utställningen i Kristianstads konsthall sammanförde tre spår i Carin Ellbergs konstnärskap. I de nya arbetena mötte vi speglingar, skuggor och reflektioner som skulpturerna skapar. En slags parallell verklighet eller upplevelse som konstnären gärna bejakar. Metallkonstruktionerna har en stark koppling till Ellbergs verk på papper, där järnet är format med teckningens spröda linjer och lätthet.

Carin Ellbergs verk har ofta fyllts med attribut som associeras med kvinnlighet. I konstverken gjorda av nylonstrumpor, som hon arbetat med sedan 90-talet, är detta särskilt framträdande. Verken är sammansatta med kletigt lim och påminner både om människokroppens hud och vätskor. Samtidigt kan materialet skapa vackra ornamentala formationer, det fula möter det sköna.

Verken i utställningen var inlånade av Malmö Konstmuseum och galleri Andréhn-Schiptjenko Stockholm.

Om konstnären

Carin Ellberg är född 1959 i Stockholm där hon ännu är bosatt och verksam. Enda sedan sin debut 1989 har hon haft en given plats på den svenska konstscenen. Hon är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har haft ett flertal utställningar både i Sverige och internationellt. Hon finns bland annat representerad i Malmö konstmuseums och Moderna Museets samlingar. Hon är också känd för sin konst i offentliga miljöer. Bland annat ”Det femte elementet”, en fem meter hög rosa betongskulptur placerad i en rondell i Gävle.

I pressen

(Länkarna kan leda till låsta artiklar)

Artiklar

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-o-noje/varje-bild-berattar-en-historia-ur-livet/

Recensioner

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-o-noje/konst-som-kravlar-sig-in-under-skinnet/

http://www.omkonst.com/16-ellberg-carin.shtml

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!