Laddar Evenemang

Lengertz kulturpris

15 oktober 202213 november 2022

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Välkommen till en utställning med årets pristagare av Lengertz kulturpris i litteratur och konst. William Lengertz (1891–1962) var författare och antikvariatsinnehavare. I sitt testamente förordnade han om en fond avsedd för två årliga kulturpriser, ett litteraturpris och ett konstpris. Fonden, numera en stiftelse, förvaltas av Skånes hembygdsförbund som också utser pristagare. Priserna har delats ut sedan 1967.

Litteraturpristagare

Lengertz litteraturpris tilldelas författaren Per Gustavsson för boken Skånesägner. Per Gustavsson är en prisbelönt barnbibliotekarie som sedan många år tillbaka är författare och sagoberättare på heltid. Han har tidigare gett ut bland annat Gastar och gengångare och Läskiga vidunder och sällsamma djur.

Skånesägner är en samling av folkliga berättelser. Per Gustavsson har hämtat sägnerna främst från Folklivsarkivet i Lund men också från tryckta sagoutgåvor och varsamt återberättat dem. På så sätt har han med sina egna ord format en sägenresa genom landskapet.

Ur motiveringen

Konstpristagare

Lengertz konstpris tilldelas målaren Lisa D Manner. Lisa D Manner (1979) bor och verkar i Lund. Hon är utbildad vid Konsthögskolan vid Umeå universitet och har haft flera stora solo- och grupputställningar, bland annat på Moderna museet i Malmö och Kristianstads konsthall.

Lisa D Manner målar, tecknar, rispar. Det är ofta stora målningar över hela väggar. Att gå in i hennes bilder är att gå på upptäcktsresa. Man kan stanna länge, utforska, gå vilse, hitta rätt. Ibland finner man hus och fasader, soffor, fåtöljer, eller arkitektoniska element som valvbågar, pelare, fönster.

Ur motiveringen

Medarrangörer:

Skånes hembygdsförbund

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!