Laddar Evenemang

Landscape Stories – Jem Southam

14 november 201531 januari 2016

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Jem Southam är en av Storbritanniens främsta landskapsfotografer. Hans fotoserier kännetecknas av en tålmodig dokumentation av landskapsförändringar över lång tid på bestämda platser. Resultatet blir bilder som berikar de faktiska fysiska landskapen med ljus, minnen, drömmar och berättelser.

På utställningen presenteras bilder av kritklippor i Normandie, vintriga bilder vid ån Exe i Devon där Jem Southam bor, en skogstjärn fotograferad regelbundet under olika årstider och ett öde, postindustriellt landskap i Cumbria som annars är känt för det natursköna Lake District.

Platserna som fotograferas är ofta svårtillgängliga och den analoga kamerautrustning som används väger 20-30 kilo. Resultatet av hans tålmodiga dokumentation är storslagna bilder som berikar de faktiska fysiska landskapen med ljus, minnen, drömmar och berättelser.

Jem Southam är född i Bristol 1950 och bosatt i Exeter, Devon. Han är professor i fotografi vid Plymouth University. Han har ställt ut i stora delar av världen samt gett ut flera böcker.

Utställningen visades på Landskrona museum sommaren 2015, curator Janne Jönsson, men har till Kristianstads konsthall utökats med ett tiotal stora fotografier. Totalt består utställningen av ett 50-tal bilder.

The Reflecting Pool – Bill Viola

Som ett komplement till Jem Southamn fotografier visas videoverket The Reflecting Pool, 1977-1979, av amerikanen Bill Viola. I videon med en grönskande lövskog som speglar sig i en vattenbassäng leker konstnären med stillhet och rörelse samt vad som ses och inte ses i en reflekterande yta. Bill Viola, född 1951 i New York, USA, anses vara en av vår tids främsta videokonstnärer. Han har tolkar och skildrar i flera konstverk människans relation till vatten.

Press

Länkarna kan leda till betalartiklar.

Artikel

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-noje/landskapsfoto-som-sjunger-langsamhetens-lov/

Recension

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-noje/kristianstads-konsthall-landscape-stories/

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!