Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kläder ska synas – Svenbörje Gaborn

13 juni 2020 30 augusti 2020

Kläder ska synas och folk ska förvånas, en utställning om Svenbörje Gaborn, designern och mångsysslaren uppväxt i Åhus.

Sommarutställningen på Åhus museum berättar historien om en av Åhus hemligaste kändisar: Kostymskaparen och kreatören Svenbörje Gaborn, med ett liv och arbete som sträcker sig från ålfiske till kungliga kläder. Vi utlovar en färgstark och glittrande utställning med 15 av hans kostymer för teatrar och privatpersoner samt bilder och skisser. Bild- och skissmaterialet är en donation till Regionmuseet i Skåne.

Svenbörje Gaborn har beskrivits som ”Sveriges Dior” och ”kostymmakarnas maestro”. Bland hans kunder fanns stora delar av 40- och 50-talets svenska kändiselit. När Tutta Rolf skulle gifta sig med Hasse Ekman 1953 fick Svenbörje äran att designa bröllopsklänningen.

Bland de många teatrar som anlitade honom märks Dramaten, Lisebergsteatern, Nöjesteatern i Helsingborg och Cirkusrevyen i Köpenhamn. Enligt uppgift skapade han i hemlighet även kläder till Prinsessan Lilian.

Sven Börje Gaborn föddes 31 januari 1917 och växte upp i Åhus, som Sven Börje Jönsson. Hans morfar var Sven Wilhelm Nilsson, grundaren av Ålexporten i Åhus. Hans mor drev sybehörsaffären Tiptop i Åhus och hon var med all sannolikhet en stor källa till inspiration för den unge Svenbörje.

1933 flyttade Svenbörje som sextonåring till Stockholm för att gå en dekoratörsutbildning.

Så småningom hamnade han på Tillskärarakademien i Köpenhamn – enligt historien tillbringade han en månad där som elev för att sedan ta över som lärare.

1939 kom han tillbaka till Stockholm och blev kläddesigner med egen ateljé. Efter drygt 20 år i Stockholm flyttade han till Teneriffa och sydde kläder till den spanska societeten.

I början 70-talet återvände Svenbörje till Skandinavien och bodde i Köpenhamn där han arbetade tillsammans med de flesta stora teatrar och revyer.

År 1983 planerade Svenbörje att pensionera sig och köpte ett hus i Ekeby utanför Helsingborg. Det blev inte så mycket av med pensioneringen, teatern lockade och drog. Han blev anlitad av Nöjesteatern i Helsingborg och 1997 fick han Guldmasken för bästa kostym, denna fick han för sina insatser till Czardasfurstinnan. Omkring år 2000 avslutade han sin karriär och flyttade först till Vinslöv 2003 innan han bodde sina sista månader i Åhus.

Svenbörje var en man med många strängar på sin lyra. Vid sidan av karriären som kläddesigner och scenograf sadlade han 60 år gammal om till clown på Cirkus Benneweis.

Röster om Svenbörje

I samband med arbetet inför utställningen har kända och okända personer – släktingar, vänner, uppdragsgivare och artister – bidragit med ytterligare intressant information om Svenbörje.

Jag har aldrig någonsin, vare sig innan eller efter, fått så fina scenkläder som suttit så bra på mig.”

–Sofie Lindberg

Han var en av de sista av sin sort, och det var väldigt speciellt att jobba med honom.”

–Anders Aldgård

Han var en fascinerande man, konstnär, enormt duktig. Han förstod direkt vad jag ville ha.”

–Ann-Louise Hansson

Han blev ett lyft för alla. Alla kände sig tvingade att höja standarden på revyerna så att de överensstämde med kostymerna.”

–Anders Mauritzon

Till slut kan man bara än en gång buga sig för Svenbörje Gaborn, som med sina fantastiska kreationer satt färg och smak utöver det vanliga på denna anrättning. Det är sådana detaljer, bland annat, som skiljer proffsen från amatörerna.”

–recension av Czardasfurstinnan i HD/NST 2 januari 1997

Wikipedia-sida

Vi på Regionmuseet i Skåne vill på olika sätt sprida kunskap. I samband med utställningen har vi därför byggt upp och fyllt på en wikipedia-sida om Svenbörje Gaborn, så att fler kan ta del av hans fantastiska historia.
» https://sv.wikipedia.org/wiki/Svenb%C3%B6rje_Gaborn

Gratis
Torget
Åhus,296 31
+ Google Map
044-620 19 03

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!