Laddar Evenemang

Jakob Ojanen

4 april 2020 kl. 08.003 maj 2020 kl. 17.00

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

På besök i Miró-rummet är Jakob Ojanen, Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendiat 2019.

Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium ger en ung lovande konstnär ett stipendium på en halv miljon kronor. Vinnaren får även ställa ut ett antal verk på ett flertal platser, Prins Eugens Waldemarsudde Stockholm, Jönköpings länsmuseum och Borås konstmuseum. Turnén avslutas på Kristianstads konsthall i april 2020.

2019 års vinnare är Jakob Ojanen. Jakob Ojanen inkluderar i sitt rika konstnärskap ett flertal olika tekniker och medier såsom måleri, skulptur och installationskonst. I sin konst använder han sig bland annat av urbana objekt och uttryck på ett intresseväckande och angeläget sätt i ett utforskande av sociala sammanhang, medborgarskap och identitetsskapande i vår tid.

Verken som har valts ut till utställningen kan ses som ett tvärsnitt och ett resultat av Jakob Ojanens konstnärliga arbete under de senaste två åren. Det är målningar och skulpturer som befinner sig i faser av estetisk upplösning – där målningarna lika gärna kan vara urtvättade som påmålade och skulpturerna befinner sig mittemellan uppbyggnadsstadiet och det färdiga definitiva verket. Både målningarna och skulpturerna är som i väntan på en ny form. De kan ses som artefakter av mänskligt liv men också som möjligheter till något annat och framåtblickande.

Jag är bara konstnären Sisyfos som puttar stenen uppför berget. Igen och igen”, menar Jakob Ojanen.

Juryn för Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2019 har bestått av Charlotte Gyllenhammar, konstnär, Isabella Nilsson, ständig sekreterare Konstakademin samt Karin Sidén, överintendent och museichef, Prins Eugens Waldemarsudde.

Om konstnären och stipendiaten

Jakob Ojanen, född i Västerås 1980, bor och verkar i Stockholm. Han studerade på Västerås konstskola 2000-2002, Gerlesborgsskolan i Stockholm 2002-2003 samt på Konstfack 2003-2008. Ojanen har deltagit i en rad grupputställningar samt haft ett flertal separatutställningar på bl.a. på Stene Project Gallery i Stockholm 2019, KAZ Galleri i Västerås 2018, Galleri Thomassen i Göteborg 2016 och Galleri Pictura i Lund 2014. Nyligen utkom en bok om Jakob Ojanen i Orosdi-Backs serie Svenska illustratörer och konstnärer med text av Sara Walker. Ojanen har erhållit konstnärsstipendier som bl.a. Västerås stads kulturstipendier, Konstnärsnämnden och Längmanska Kulturfonden. Ojanen har erhållit konstnärsstipendier som bl.a. Västerås stads kulturstipendier, Konstnärsnämnden samt Längmanska Kulturfonden och är representerad på Stene Projects Gallery samt företräd på bl.a. Västerås konstmuseum samt Statens Konstråd.

Mer om konstnären jakobojanen.com

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!