Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Face It! Absolut Art Collection

24 maj 2014 24 oktober 2014

Kristianstads konsthall visade utställningen Face It! som visade 68 originalverk ur konstsamlingen Absolut Art Collection. Utställningen producerades av Spritmuseum i Stockholm som på uppdrag av svenska staten förvaltar samlingen.

Absolut Art Collection väcker frågor om gränsen mellan konst och reklam. 1986 avporträtterade popkonstnären Andy Warhol den karaktäristiska Absolut Vodka-flaskan. Om det var ett beställningsjobb eller ett eget initiativ råder det delade meningar om. Verket, Absolut Warhol, blev i vilket fall lyckad marknadsföring som annons i Interview Magazine. Warhol rekommenderade konstnärskollegorna Keith Haring och Kenny Scharf för samarbeten med Absolut Vodka. Företaget fortsatte sedan att arbeta med konstnärer i olika reklamkampanjer. Både internationellt kända som Damien Hirst och Annie Leibovitz och konstnärer som verkat på mer lokal nivå anlitades. Bland de svenska finns välkända namn som Linn Fernström, Ola Billgren och Dan Wolgers.

Absolut Art Collection byggdes upp mellan 1986 och 2004. Under denna period ägdes varumärket Absolut Vodka av Vin & Sprit AB, och det svenska statliga spritmonopolet var ägare även till konstsamlingen. När Vin & Sprit AB såldes till den franska koncernen Pernod Ricard 2008 beslutade riksdagen att Absolut Art Collection skulle undantas från köpet eftersom den ansågs vara av ”speciellt kulturhistoriskt värde”. Och samlingen är verkligen ett tvärsnitt av 1980- och 90-talens konstnärliga uttryck. Det som förenar är motivet; Absolut-flaskan. Konstnärerna fick förhålla sig fritt så länge flaskans form och konturer fanns med, och runt 850 konstverk och designföremål skapades till olika annonser och marknadsföringskampanjer. Utställningen är gjord för att visa den bredd och variation som finns i samlingen.

I Kristianstad finns en särskild koppling – all slutproduktion av Absolut Vodka sker inom kommungränsen, i Åhus, och har gjort så sedan tillverkningsstarten 1979. Råspriten tillverkas i Nöbbelöv, också det en ort i kommunen, och det finns en gammal tradition av spritproduktion i området. Utställningen får ett speciellt sammanhang när den visas i Kristianstad, och på sätt och vis går det att säga att Absolut Art Collection kommer hem.

Face It! på Kristianstads konsthall visades i samband med Kristianstads 400-årsjubileum.

Mer om samlingen

Press

Länkarna kan gå till betalartiklar.

Artikel

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article2162851/Hemmaplan-Absolut.html

Recension

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article2168722/Val-blandad-vodkakonst.html

Tack till

Våra medfinansiärer var Kristianstads kommun, Region Skåne och Sparbanken 1826. The Absolut Company stöde konsthallens utåtriktade verksamhet under 2014. Vi fraktade med Safe Transart.

Östra Storgatan 27b
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!