Glad Tran! Hur du gör ett eget tranbrev och fixar tranbrevskastning.

Ett tranbrev är ett litet brev eller kort som kan innehålla hälsningen ”Glad Tran”, en teckning av tranor eller fjädrar, och gärna ett litet rim. Det brukade förr lämnas personligen men vi vill tipsa om andra sätt under pågående pandemi. Att det traditionellt har varit barn som pysslar och givit tranbrev till vuxna bryr vi oss inte om – att pyssla, ge och att ta emot passar alla åldrar!

Så här gör du ett tranbrev

Skriv ”Glad Tran” och rita en trana eller fjäder på ett papper eller kort. Du kan självklart dekorera kortet på andra sätt och med andra material.

Du kanske har sett filmen på vår webb hur du viker en papperstrana? Låt gärna en papperstrana som du vikt hänga med när du stoppar ned allt i ett kuvert!

Förr i tiden skrev avsändaren en liten skämtsam vers i tranbrevet. Det behöver inte vara så svårt och längre ned tipsar vi om några användbara rim.

När du är nöjd med kortet och din hälsning så är är det bara att lägga brevet i mottagarens brevlåda eller skriva adressen och skicka det med posten.

Ett tranbrev ska lämnas på tranaftonen, den 24 mars, men det går lika fint att skicka det så att det når fram i dagarna runt 24–25 mars.

”Tranbrevkastning”, ett litet bus på avstånd

Pysslet med tranbrev och seden att dela ut dem liknar barnens sätt att göra och dela ut påskkort bland grannar och släkt.

Men det finns en tradition kring tranbrev som vi vill tipsa om i pandemitider. Ett litet bus med ett säkert avstånd till mottagaren, nämligen tranbrevskastning.

Du ringer på hos en bekant eller granne, lämnar tranbrevet väl synligt i trapphallen eller på förstubron, och skyndar dig därifrån innan dörren öppnas. Du kan gömma du dig på håll och iaktta när någon öppnar, säkert ser lite förvånad ut och tar upp ditt tranbrev.

Rimtips!

Till dig som vill rimma i ditt tranbrev har vi några tips!

 ”Kunde du ana, att du skulle få en trana?” (Passar alla)

”Kunde du ana, att jag gjort dig en trana?” (Passar alla)

”Dags för en trana, en nygammal vana.” (Passar alla)

”Jag längtar efter dig och vår, med tranan kanske du förstår” (Passar särskilt bra om du är kär i någon)

”Du och jag är likadana, gillar både påsk och trana” (Passar kombination av tranbrev och påskkort)

Ordet ”trana” rimmar bland annat på ”ana”, ”spana”, ”vana”,”bana”och ”fana”.

Källor:

Institutet för språk och folkminnen

Nordiska museet

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!