Illustration från informationsbroschyr, Bolinders diskmaskin, Riksarkivet

En ny början

Efter andra världskriget vill människor börja på nytt. Samhället värnar om de stora barnkullar som fötts under 1940-talet, och tillvarons idylliska sidor lyfts fram. Hemmet skall stå för lugn och harmoni, motvikten till krigets fasor

Hushållet och kvinnans roll hamnar i fokus. Över en miljon kvinnor i Sverige, mest från den växande medelklassen, har under 1950-talet sitt arbete i det egna hemmet. Nu ska kvinnans arbete granskas och bli mer effektivt!

Hygien och renlighet är viktigt. Hemmet ska städas, kläder och linne vara rena, maten sund. Hälsa ska främjas och sjukdomar bekämpas. Husmodern förväntas inreda hemmet. Hon bör också sy, sticka, sylta, safta, och följa modet.

Hemarbetet är tungt, mödosamt och kvinnans ansvar. Särskilda arbetsscheman och metoder ska rationalisera arbetet, standardiserade kök och ny teknik underlätta slitet. Barnbidrag, husmorssemester, tvättstugor, kylskåp och pulvermat gör gradvis entré i samhället och i de svenska hemmen.

Målet är att bygga ett idealsamhälle. Det börjar i en omsorg om hemmet, som en spegling av statens omsorg om medborgarna,

Text: Eva Ström

Bild: Illustration från informationsbroschyr, Bolinders diskmaskin, Riksarkivet

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!