Hoppa till innehåll
Regionmuseet Skåne
  • Utställningar
  • Våra museer
  • Besök
  • På gång
  • Samlingar & arkiv
    • Sök i våra samlingar
    • Insamlingar
  • Skola
    • Skolprogram
    • Pedagogiskt material
    • Studielådor
    • Lärarfortbildningar
    • Skapande skola
    • Kulturnyckeln
  • Kulturmiljö
    • Landsantikvarien Skåne
    • Så arbetar vi med kulturmiljö och kulturarv
    • Bebyggelse och byggnadsvård
    • Fråga en byggnadsantikvarie!
    • Kulturlandskap
    • Rådgivning för dig som har mark, skog eller fastighet.
    • Kurser och utbildningar för dig på landsbygden
    • Kyrkoantikvarisk verksamhet
    • Arkeologi
    • Uppdragsarkeologi
    • Rapporter
    • Skrifter
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Press
    • Medarbetare
    • Nyheter
    • Arbeta hos oss
    • Projekt och samarbeten
    • Utställningsproduktion för turné
    • Styrelse & stadgar
    • Museets historia
    • Kakor (”cookies”)
    • Personuppgifter
    • Villkor för biljettförsäljning
  • 0
  • Hem
  • Utställningar med artiklar
  • Det odlade köttet och Winston Churchills framtidsspaning
Regionmuseet Skåne
  • Utställningar
  • Våra museer
  • Besök
  • På gång
  • Samlingar & arkiv
    • Sök i våra samlingar
    • Insamlingar
  • Skola
    • Skolprogram
    • Pedagogiskt material
    • Studielådor
    • Lärarfortbildningar
    • Skapande skola
    • Kulturnyckeln
  • Kulturmiljö
    • Landsantikvarien Skåne
    • Så arbetar vi med kulturmiljö och kulturarv
    • Bebyggelse och byggnadsvård
    • Fråga en byggnadsantikvarie!
    • Kulturlandskap
    • Rådgivning för dig som har mark, skog eller fastighet.
    • Kurser och utbildningar för dig på landsbygden
    • Kyrkoantikvarisk verksamhet
    • Arkeologi
    • Uppdragsarkeologi
    • Rapporter
    • Skrifter
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Press
    • Medarbetare
    • Nyheter
    • Arbeta hos oss
    • Projekt och samarbeten
    • Utställningsproduktion för turné
    • Styrelse & stadgar
    • Museets historia
    • Kakor (”cookies”)
    • Personuppgifter
    • Villkor för biljettförsäljning
  • 0
  • Hem
  • Utställningar med artiklar
  • Det odlade köttet och Winston Churchills framtidsspaning

Kött odlat in vitro från djurs celler.

Det odlade köttet och Winston Churchills framtidsspaning

Odlat kött kallas ibland konstgjort kött, in vitro-kött, laboratorieodlat kött och syntetiskt kött. 2013 stektes den första hamburgaren gjord på odlat kött. År 2021 godkände Singapore odlat kött för försäljning på restaurang. Men tanken är inte ny, till exempel hade Winston Churchill redan 1931 ganska rätt i sin framtidsspaning i månadsmagasinet Strand.

In vitro-kött ska inte blandas samman med plantbaserat kött, utan är just identiskt med naturligt kött. Det framställs på syntetisk väg genom odling av muskelceller. Odlingen har inte sitt ursprung i något levande, mer än att man tar ett cellprov från ett djur.

”Genom att odla dessa delar …”

Essän på temat ”Fifty Years Hence” (Femtio år härifrån) publicerades i det brittiska månadsmagasinet Strand Magazine 1931. Här skrev den blivande premiärministern i Storbritannien, Winston Churchill, bland annat om framtidens mat.

”We shall escape the absurdity of growing a whole chicken in order to eat the breast or wing, by growing these parts separately under a suitable medium.”

Sir Winston Churchill 1941 Foto: Yousuf Karsh/ Bibliothèque et Archives

Drygt åttio år efter Winston Churchills essä tillagades den första hamburgaren som tillverkats av odlade muskelceller från kor. Detta efter år av forskning och till en kostnad av cirka 2, 5 miljoner svenska kronor.

Mu eller bu? För eller mot?

Laboratorieköttets uppfinnare, Mark Post och hans nederländska forskarteam, menar att deras produkt är framtidens hållbara kött till skillnad från kött från djur.

Förespråkarna lyfter fram att en storskalig syntetisk köttproduktion skulle bidra till en minskning av växthusgaserna, att djuren slipper lidande och död och att den syntetisk framställningen ger betydligt mindre restprodukter.

Motståndarna, eller de tveksamma, pekar på att den storskalighet av in vitro-köttproduktion som skulle kunna göra skillnad för klimatet är långt borta, om det ens är möjligt. De lyfter fram den ekonomiska katastrofen för köttbönder och slakterinäringen.

Men den stora frågan är nog, vill vi äta odlat kött?

Källor: DN.se, Forskning och Framsteg, ”Fifty Years Hence” Teaching American History, Gentekniknämnden, Wikipedia m fl.

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Välj en, eller flera som är av intresse för dig

Integritet & villkor

Om kakor (”cookies”)
Personuppgifter
Försäljningsvillkor

Hantera samtycke av cookies

Tillgänglighet
Innehållsförteckning

Boka
Boka en visning
Hyr en lokal

Kontakt
Telefon: 044-620 19 00
E-post: info@regionmuseet.se

Besök

Följ oss
Facebook
Instagram
LinkedIn

NOKS
(Nätverk för offentlig konst i Skåne)

Stiftare

Region Skånes logotyp

Kristianstads kommuns logotyp

Skånes Hembygdsförbunds logotyp

Hantera samtycke för cookies
För att ge en bra upplevelse använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. När du samtycker till dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Om du inte samtycker eller om du återkallar ditt samtycke kan detta påverka vissa funktioner negativt.
Funktionell Alltid aktiv
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är absolut nödvändig för det legitima syftet att möjliggöra användningen av en specifik tjänst som uttryckligen begärts av abonnenten eller användaren, eller för det enda syftet att utföra överföring av en kommunikation över ett elektroniskt kommunikationsnät.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för statistiska ändamål. Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.
Hantera alternativ Hantera tjänster Hantera {vendor_count}-leverantörer Läs mer om dessa syften
Visa preferenser
{title} {title} {title}