På skogstorpet Månsas utanför Skärsnäs, har vi berett och sått en cirka 5 kvm stor yta av den gamla åkermarken framför bostadshuset. Eftersom linet historiskt var viktigt för människor har det också omgärdats av skrock. På Regionmuseet lämnar vi inget åt slumpen, utan tog för säkerhets skull hjälp av ett par gamla sedvänjor vi också.

Regionmuseet Skåne deltar i ett nordiskt projekt som heter 1 kvm lin. Projektet drivs av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och syftar till att sprida kunskap om odling, beredning och slöjdande av lin. Förutom att lära mer om linodling, skaffar vi oss också kunskap om folktro kring linet. Hur gjorde man för att få linet att trivas och växa bättre? Vi provade en ritual som säger man ska så med utslaget hår och höga knän, samtidigt som man ropar ”högt lin, högt lin !”. Nu håller vi tummarna för att fröna gror vilket vi bör kunna se inom 2-3 veckor då det har blivit dags för att rensa ogräs.

I projektet samverkar vi med Eva Olsson som är ordförande i Skånelin och har lång erfarenhet av odling och förädling av lin.

Läs här för mer inspiration om hur du sår lin efter gamla traditioner:  https://hemslojden.org/wp-content/uploads/2022/03/1kvmlin-linbrev-1-sadd-2022.pdf

För mer information om projektet se https://hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin-2/

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!