Vår sköra demokrati – en föreläsningsserie

I år går 76 länder över hela världen till val och den 9 juni 2024 är det EU-val i Sverige. Trots att fler människor än någonsin kommer att ha möjlighet att rösta i år lever bara 13 procent* av världens befolkning i fullvärdiga demokratier. Under våren lyfter vi frågan om demokrati tillsammans med Europa Direkt Hässleholm genom föreläsningsserien Vår sköra demokrati.

Föreläsningsserien inleds med journalisten och utrikeskorrespondenten Bert Sundström den 15 februari. Han kommer att föreläsa om Ukraina och Ryssland i ljuset av kriget, nu och i framtiden.

Den 21 mars har vi bjudit in Patrik Oksanen, författare med koppling till tankesmedjorna Fri värld och Fores, Elsa Isaksson, doktorand på Lund universitet på institutionen för strategisk kommunikation och Sofia Nerbrand, politisk redaktör på Kristianstadsbladet. De kommer att föra ett samtal om hur vi skyddar vår demokrati från desinformation.

Den 18 april kommer vetenskapsjournalisten Izabella Rosengren och författaren Mats Söderlund för att prata om hur väl rustad vår demokrati är för klimatomställningen.

Föreläsningarna hålls på Regionmuseet i Kristianstad. Att delta är gratis men du måste boka en biljett för att vara garanterad en plats. Läs mer om varje föreläsning och boka biljett via länkarna nedan.

Föreläsningsserien Vår sköra demokrati arrangeras i samarbete med Europa Direkt Hässleholm och Kristianstadsbladet.

* Varieties of Democracy-institutet (V-Dem) vid Göteborgs universitet (2023)  

Hur skyddar vi vår demokrati mot desinformation?

Hur skyddar vi vår demokrati mot desinformation?

21 mars 18.00–19.30
Välkommen till en föreläsning och ett samtal om desinformation i vår föreläsningsserie Vår sköra demokrati.
Är demokratin rustad för klimatomställningen?

Är demokratin rustad för klimatomställningen?

18 april 18.00–19.30
Välkommen till en föreläsning och ett samtal om klimatförändringar och demokrati.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!