Minnesmärke i Sankt Olof återställt

2018 invigde Regionmuseet Skåne tillsammans med Romskt kulturcenter i Malmö fem minnesplatser i östra Skåne.

Tyvärr har platserna vid flertalet tillfällen vandaliserats, nu senast i Sankt Olof. Vid vandaliseringen blev skyltarna på metallcylindrarna sönderslagna och repade. Nu är nya skyltar tryckta och monterade och därmed är minnesmärket återställt. Reparationerna har finansierats av Regionmuseet Skåne och Länsstyrelsen Skåne.

2021 dömdes tre nazister för skadegörelse av de romska minnesmärkena i Kivik och Bromölla. Dock har minnesmärkena vid flera andra tillfällen vandaliserats utan att någon gärningsperson kunnat hittas.

Bakgrund

Romerna är en av Sveriges nationella minoriteter och deras språk och kultur är en del av det gemensamma kulturarvet. Under många år fick romer inte stanna längre än tre veckor på samma ställe, först 1959 fick de möjlighet att folkbokföra sig på ett ställe. Med anledning av det är det en folkgrupp som inte har fasta platser för sin historia. För att uppmärksamma den romska kulturen sattes fem minnesmärken ut.  Senare har ytterligare ett minnesmärke invigts på Limhamnsfältet i Malmö. Platserna valdes ut för att de på något sätt spelat en roll i den romska historien. Minnesmärket i Sankt Olof har till exempel temat Att mötas. Platsen i sig har varit en knutpunkt med både tågförbindelser och vägar till andra större orter i närområdet. För romerna var mötena många, i synnerhet eftersom de aldrig fick stanna på samma plats särskilt länge, men även för att de livnärde sig på handel och service.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!