Nu har vi hängt om för att kunna visa fler av alla de verk som ingår i Kristianstads kommuns konstsamling och som vi visar i konsthallen i utställningen Din Konst! Denna gång har vi valt att lyfta fram flera av de textila verk som ingår i samlingen och som nu hänger på gallerväggen vid konsthallens ingång.

Du möter först Ingrid Enarssons tre monumentala verk av sisal i lila, blått och grönt. De skapades specifikt av konstnären för konserthuset i Kristianstad (numera kulturkvarteret). Bland verken vi valt att lyfta finns också konstnärer som Eliza Mokwena, Annika Ekdahl, Mona Öjermark, Bodil Lindqvist och Monika Karlsson ”Moki Cherry”.

Moki Cherry finns representerad med flera verk i Kristianstads kommuns konstsamling, och har även ställts ut på Regionmuseet 1996. Hon skapade främst scenografier inom ramen för sitt konstnärskap, dock är de verk som finns i kommunens ägo tänkta som just konstverk och inte menade att använda som scenografi.

Annika Ekdahls verk ”Bostaden” från 1996 har tidigare hängt på stadsbiblioteket. Hon är internationellt känd för sina gobelänger, och både Ekdahl och Moki Cherry tillhör Sveriges främsta textilkonstnärer.

En intressant aspekt av omhängningen är att alla verk vi nu lyft fram inte bara är skapade i textila medium, utan även skapats av kvinnor. Traditionellt har textilkonsten och det textila konsthantverket tillhört kvinnors sfär. De senaste åren har dock sett ett uppsving för just konsthantverket och hantverk, och tidigare könsroller börjar så sakteliga suddas ut.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!