![Laddar Evenemang](https://regionmuseet.se/wp-content/plugins/the-events-calendar/src/resources/images/tribe-loading.gif)
Varm saft – Ingela Ihrman
19 maj 2018–30 september 2018
- Detta event har redan ägt rum.
I sommarens utställning Varm saft ställer Ingela Ihrman frågor om vilken betydelse växter och djur har i våra liv. Ihrman utgår från ett etnobiologiskt perspektiv, som undersöker hur människan använder och uppfattar naturen.
Hennes konst rör sig fritt mellan performance, installationer och skrivande. Och i den innehållsrika utställningen möts besökaren bland annat av en filmfestival, en panflöjtsorkester, djurkostymer och en hårig jättebjörnloka.
Ingela Ihrman intresserar sig för hur människan samspelar med andra arter, vår syn och vårt förhållningssätt till naturen. Hon iscensätter händelser genom att ta på sig egentillverkade växt- och djurkostymer för att ställa frågor kring vilken social betydelse djur och växter har.
Ihrmans konst kan upplevas absurd och rolig, men även poetisk med stort allvar. Det skaver men är kärleksfullt på samma gång. Konstnären lyfter frågor som normkritik, identitet och tillhörighet. Vad betyder det att inte vara välkommen i det ”normala”. Det är betraktelser av att inte passa in, men också att skapa alternativa möjligheter och tolkningar, för både människan, växter och djur. Ihrman säger inte vad som är rätt eller fel utan lyfter frågan om vad det är att vara människa.
I Varm saft möter vi den gigantiska skulpturen Jättebjörnlokan i en berättelse om begär, heta safter och lockelsen i det som kan vara farligt. I videoverket Redskapsgymnastik kämpar den klumpiga paddan i en till synes omöjlig situation. Måste alla kunna ta sig smidigt över gymnastikredskap? Eller varför inte göra en egen panflöjt av jätteslide som föreslås i The Giant Knotweed Panflute Ensemble. Jätteslide som är en invasiv och främmande art som oönskat sprider sig, och anses vara ett hot mot den inhemska floran.
Utställningen Varm Saft är en del av konsthallens satsning kring natur- och hållbarhetstema under 2018, där även Stenens röst och Man and Biosphere – Prekära situationer ingår.
Jan Lindblad Film Festival
I utställningen ingår verket Jan Lindblad filmfestival 2018. Ihrman har i sitt konstnärskap starkt påverkats av den folkkäre naturfotografens rika filmskapande från 60-, 70- och 80- talet. Höjdpunkter som Anacondabrottningen och Våra tigrar finns med. Se särskilt program. Tack till Jan Lindblad jr
Om konstnären
Ingela Ihrman (f. 1985) växte upp i Kalmar, hon gick ut Konstfack 2012 och är för närvarande baserad i Malmö. Ihrman har tidigare uppträtt på Kristianstads konsthall 2011 med gruppen Hägerstens Botaniska Trädgård. 2016 deltog hon på Gwangjubiennalen i Sydkorea, hon ställde nyligen ut i Scotland, University of Dundee och på Tensta Konsthall. Hon arbetar även med scenografi och kostymdesign tillsammans med dans och teatergrupper. Ihrman har tidigare uppträtt på Kristianstads konsthall med musik– och konst projektet Hägerstens Botaniska Trädgård 2011. Här kan du se delar av uppträdet.
Utställningen i media
Länkarna öppnas i nya flikar och kan leda till betalväggar.
Artiklar
Lekfullt allvar i konsthallen (Kristianstadsbladet 17/5– 2018)
Recensioner
Möte med naturen – och oss själva (Kristianstadsbladet 29/5–2018)