Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Se fyra konstnärer

2 april 2015 31 maj 2015

Konstens roll i det offentliga rummet är stor och viktig. Den påverkar människors vardag och den syn man har på sin stad. Ibland rör konsten upp starka känslor och bidrar till viktiga diskussioner.

Titeln Se fyra konstnärer var en lek med C4, den danske kungen Christian IVs monogram som syns överallt i Kristianstad. Utställningen är en presentation av fyra konstnärer som under 2014-2015 har gjorde konstnärliga gestaltningar till Kulturkvarteret, vattentornet samt Östra Kommunhuset i Kristianstad.

Det är fyra väldigt olika konstnärskap som samsades i konsthallen: från Åsa Maria Bengtssons samhällsengagerade konstverk med inspiration av orientaliska mattor till Haidar Madhis keramiska skapelser med inspiration från barocken och Black Metal, Ditte Ejlerskovs undersökningar av måleri och mediabilden av popstjärnan Rihannas klädesplagg samt Olov Tällströms stora lekfulla och rörliga installation Twister, som skapar optiska variationer med poetisk klang.

Som en bonus visades även About: The Blank Pages, ett konstprojekt av Ditte Ejlerskovs och EvaMarie Lindahl som kommenterar bokförlagets Taschens mansdominerade konsthistoria.

Om konstnärerna

Åsa Maria Bengtsson

Åsa Maria Bengtsson är en samhällsengagerad konstnär som arbetar med de flesta konstnärliga tekniker. Hennes verk är en sammansmältning av uttryck och intryck. Hon skapar visuella kommentarer till vår vardag där hon sätter fokus på identitet, invandring, mänskliga relationer, existentiella problem och miljö – gärna med ett tillskott av humor – i ett försök att mana till eftertanke.

Åsa Maria Bengtsson är aktuell i Kristianstad med Synkron, en ljusprojektion på Kulturkvarterets fasad med ett tillhörande verk på plexiglas för tidningsrummet. Här arbetar konstnären med det orientaliska mönstret som varit en av hennes inspirationskällor sedan 2006.

Åsa Maria Bengtsson är född 1956 i Östersund och bosatt i Malmö. Hon tog examen vid Grafikskolan Forum i Malmö 1987. Hon har ställt ut på ett flertal museer, konsthallar och gallerier i Sverige och utomlands, senast på Karlskrona konsthall (2015). Hon har ett flertal permanenta, offentliga verk bl.a. Way to Go, minnesmärke över Malmöartister på Davidhallsbron i Malmö (2014) och Express, Stavanger Nya Konserthus (2012). Just nu arbetar hon med två offentliga verk, ett i Trondheim, Norge, och ett i Hammarkullen i Göteborg.

http://www.asamariabengtsson.se/

Ditte Ejlerskov

Ditte Ejlerskov har arbetat med att transformera bilder från mediabilder genom måleriet. Hon undersöker måleriets potential och analyserar hur det psykologiska blir en spegel där det politiska och samhälleliga reflekteras. I Konsthallen visas en serie målningar och ett arkiv där konstnären har zoomat in på Instagram bilder av pop-stjärnan Rihannas klädesplagg. Dessutom visas hennes samarbete med EvaMarie Lindahl About: The Blank Pages, ett konstprojekt som kommenterar bokförlaget Taschens enkönade konsthistoria.

I Kulturkvarteret i Kristianstad finns den tvådimensionella väggmålningen Formalistisk kronologi, placerad i caféet. Målningen utgår från modemagasinen från de år som de olika husen i Kulturkvarteret byggdes, 1936, 1965, 1989 och 2013.

Ditte Ejlerskov är född 1982 i Frederikshavn, Danmark och bor samt arbetar i Malmö. Hon tog sin examen vid Konsthögskolan i Malmö 2009. Hon ställer flitigt ut både i Sverige och i utlandet samt finns representerad i flera konstsamlingar, bl.a. vid Malmö Konstmuseum. 2015 är hon aktuell med en soloutställning i Berlin. Förutom hennes måleriinstallation till Kulturkvarteret i Kristianstad har hon ett permanent verk i Det Musiske Hus, Frederikshavn, Danmark.

http://ditteejlerskov.com/

Haidar Madhi

Haidar Mahdis keramiska skapelser genljuder med ekon av referenser till olika konsthistoriska epoker, och det är denna mångfald och energi som genomsyrar hans skulpturer med ett eget oefterhärmligt uttryck. Han arbetar i stengodslera. Hans skulpturer är en slags utforskning av brukskeramikens traditionella ornament, tolkade ur nutida ögon, och en lek med idén om skönhet dragen till sin yttersta spets. I konsthallen visas såväl barockinspirerade som svarta skapelser.

Vackrare än Verkligheten är titeln på den konstnärliga gestaltningen som konstnären för närvarande arbetar med till Kristianstads Östra Kommunhus. Det består av tre handgjorda keramiska ramar som kommer att ha färgade speglar inuti.

Haidar Madhi är född 1986 och uppväxt i Karlshamn. Idag bor samt arbetar han i Stockholm. Han är utbildad vid Konstfacks keramik- och glaslinje samt Kungliga Konsthögskolan i Stockholm där han tog examen 2012. Han har ställt ut i bl.a. Malmö, Stockholm, Gagnef och samt finns representerad i Statens Konstråds samling.

http://haidarmahdi.tumblr.com/

Olov Tällström

Nyfikenhet och engagemang är egenskaper som präglar Olov Tällströms konstnärskap där ingenjörskonst och konstnärligt uttryck står sida vid sida. Han arbetar mycket med motsatser, ofta tydligt framträdande både i idé och i utförande. Återkommande utmaningar i hans konstutövning har varit rörelse och färg vilka båda finns med i verket som visas i konsthallen. Den 16 meter rörliga färgglada installationen Twister skapar optiska variationer med poetisk klang.

Olov Tällströms ljuskonstverk Vattenspel på vattentornet i Kristianstad bygger på en avancerad projektionsteknik med vilken det är möjligt att projicera en rörlig film på en rund yta om 360 grader.

Olov Tällström är född 1958 i Norsjö i Västerbotten och bor samt arbetar i Stockholm. Han tog examen 1992 från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har ställt ut i Växjö, Stockholm, Malmö, Helsingfors och Örnsköldsvik. Utsmyckningar av Tällström finns bl.a. i Bryssel, Eskilstuna, Sundsvall, Umeå och Uppsala.

Press

Länkarna kan gå till betalartiklar

Artiklar

http://www.omkonst.com/15-bengtsson-ejlerskov-madhi-tallstrom.shtml

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-noje/konsthallens-nya-kvartett/

Recension

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-noje/kristianstads-konsthall-se-fyra-konstnarer

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!