Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva

7 december 2018 24 februari 2019

Vandringsutställningen Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva berättar om det fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som finns kvar i Sverige idag. De utgör en kulturhistorisk skatt som nästan gått förlorad.

Utställningen belyser de svenska romernas hantverksskicklighet och känsla för metaller. Allt från knivar och enklare vardagsföremål till de vackraste smycken i guld och silver kunde de underhålla och tillverka och många svenskar blev beroende av deras kunskaper inom förtenning och smide. I utställningen kommer ett flertal unika romska föremål att ställas ut.

När den framstående romska silversmeden Rosa Taikon gick bort 2017 fanns det ingen som kunde ta över yrket efter henne. Men traditionen att romska män ritar och designar de smycken som kvinnorna i familjen bär är fortfarande levande. Numera lämnas dock själva tillverkningen bort till utvalda guldsmeder. Kan det romska hantverket levandegöras igen och kan ungdomar inspireras till att vilja utbilda sig och föra arvet efter Rosa Taikon vidare in i framtiden?

I samband med invigningen av utställningen släpps faktaboken Romska smycken – Hantverk, tradition och ett sätt att leva. Boken är skriven av Åsa Nilsson och Erland Kaldaras och en del av ett större projekt med namnet Romskt hantverk – igår, idag, imorgon.

Smakprov från utställningen

Roman Jewelry Exhibition from Torkel Edenborg on Vimeo.

Pictures from the exhibition Roman Jewelery at the Regionmuseum Kristianstad.

Fakta om utställningen

  • Utställningsskärmar med fotografier av och tillhörande berättelser om de romska föremålen.
  • Utställda föremål inlånade från Hälsinglands museum, Pantbanken Stockholm och privatpersoner samt från museets egna samlingar
  • En faktabok med namnet Romska smycken – Hantverk, tradition och ett sätt att leva släpps samma dag som utställningen invigs på Regionmuseet Kristianstad.
Fri entré
Östra Storgatan 27B
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!