Laddar Evenemang

Gunilla Klingberg – A sign in space

29 maj 201530 augusti 2015

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

A Sign in Space är ett omfattande Land art-projekt där ett systematiskt stjärnmönster avtecknades i sanden på Täppetstranden under sommaren 2015.

Den stora och tunga stålcylindern som stämplade konstnärens mönster djupt i sanden var fäst vid en traktor, som kommunens tekniska avdelning med jämna mellanrum körde på stranden och mönstret syntes tills dess att väder, vind eller strandens besökare förstörde mönstret. Dess titel syftade till att mönstret i teorin borde kunna ses från rymden, som ett ornament i kosmos. Första gången Gunilla Klingberg utförde verket var 2012 på Laga Beach vid den baskiska Atlantkusten norr om Bilbao, Spanien, och senast visades det på Miami Beach, USA, 2014.

Samtidigt på Åhus museum gavs en mindre inblick i Klingbergs konstnärskap och en presentation över det skissmaterial som gjordes för verket ”Drivkraft”. Gunilla Klingberg är en av tre konstnärer som gjort byggnadsanknuten konst till det nya Rådhus Skåne i Kristianstad. En helt ny intervjufilm om strandprojektet i Åhus ingick också i utställningen.

Om konstnären

Gunilla Klingberg är utbildad på Konstfack och RMI-Berghs i Stockholm, och har tidigare arbetat som grafisk formgivare. Hennes verk har visats i internationella sammanhang som biennalerna i Istanbul och Busan, KIASMA i Helsingfors och P.S.1/MoMA i New York. Klingberg har även gjort ett stort antal konstnärliga gestaltningar till offentliga miljöer, bland annat fyra verk till station Triangeln i Malmö. Hon använder ofta upprepningar, mönster, ”sampling” och möten mellan olika samhälleliga och kulturella referenser och symboler i sin konst. www.gunillaklingberg.com

I media

Länkarna kan gå till betalartiklar

Artiklar

http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/stjarnor-har-flyttat-ned-i-sanden-pa-tappetstranden/

http://kristianstad.lokaltidningen.se/monster-i-sanden-pa-stranden-/20150609/artikler/706179977/1122

Recension

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-noje/ahus-museum-tappet-gunilla-klingberg/

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!